Jogurt możemy spożywać zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do innych, bardziej skomplikowanych potraw. Wychodząc od śniadaniowego muesli z jogurtem, a kończąc na indyku pieczonym w jogurcie, prezentujemy ci zestaw dań, które pokochasz.
Co można zrobić z jogurtu naturalnego na śniadanie?
Warto, aby pożywne śniadanie zawierało białko i zdrowe tłuszcze. Warto zatem połączyć jogurt naturalny z masłem orzechowym czy nawet awokado. Jeśli lubisz słodkie śniadania, polecamy pyszne śniadanie z płatkami owsianymi, malinami, bananem i orzechami (dowolnego rodzaju), tzw. smoothie bowl.
Kultowym śniadaniem jest pudding: jogurt naturalny z chia - nasiona szałwii hiszpańskiej wyśmienicie komponują się z owocami (mango, borówkami, truskawkami). Co istotne, takie śniadanie z jogurtem naturalnym możesz przygotować dzień wcześniej - nasiona chia napęcznieją przez noc. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Jogurt naturalny z nasionami chia i malinami
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 100 g malin,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- pół łyżeczki ksylitolu lub miodu.
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia wymieszaj z jogurtem, umieść w miseczce.
- Maliny (lub inne owoce, np. mango czy banany) rozdrobnij i wyłóż na jogurt.
- Przykryj i wstaw do lodówki na noc lub odczekaj 20 minut i zjedz. Możesz podawać z pokruszonymi migdałami czy orzechami.
fot. Adobe Stock
Jogurt naturalny do czego? Do obiadu!
Jogurt naturalny z dodatkiem koperku, szczypiorku, czosnku czy po prostu soli i pieprzu zmienia swoje oblicza. Może być znakomitym sosem jogurtowo-orzechowym, dipem do tortilli z kurczakiem czy marynatą do mięs. Jogurt naturalny sprawia, że mięsa są kruche, wilgotne i mają niepowtarzalny smak.
Indyk pieczony w zalewie jogurtowej
Składniki:
- 1 kg piersi indyka,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3/4 łyżeczki kolendry,
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego,
- ostra papryczka.
Sposób przygotowania:
- Papryczkę umyj, osusz, posiekaj na drobno.
- Jogurt wymieszaj z przyprawami, papryką i oliwą.
- Pierś z indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zalej aromatycznym jogurtem, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz około 30 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso ok. 45 minut, polewając od czasu do czasu zalewą jogurtową.
- Gotową pieczeń w jogurcie naturalnym pokrój w plastry. Podawaj z ryżem i warzywami.
fot. Adobe Stock
Jak wykorzystać jogurt naturalny do deseru
Jogurt naturalny jest zdecydowanie mniej ulubionym dodatkiem do deserów czy bazą wypieków. Prym wiedzie słodka bita śmietana i krem z mascarpone, a tymczasem niskokaloryczny jogurt naturalny również warto ubić i dodać do np. owoców lub... upiec z niego ciasto.
Lekkie ciasto jogurtowe
Składniki:
- 180 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 70 ml oleju,
- 350 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 70 g poszatkowanej gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce ubij cukier, jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy - miksuj przez 30 sekund.
- Do mokrych składników dodaj mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj czekoladę.
- Ciasto jogurtowe przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 60 minut.
- Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Tekst na podstawie artykułu Karoliny Wysockiej, Pierwotnie opublikowany 16.09.2013.
Zobacz najlepsze przepisy na dania z jogurtem: