Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to bogate źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze, są popularnym dodatkiem do zdrowych dań, deserów, sałatek i koktajli. Z nasion chia możesz przyrządzić np. pudding. Wystarczy 1 część nasion zalać siedmioma częściami wody, jogurtu, mleka czy napoju roślinnego, wymieszać i odstawić na minimum 20 minut.
„Nasiona chia są wolne od glutenu i mogą stanowić cenny produkt spożywczy w diecie osób cierpiących zarówno na chorobę trzewną, jak i unikających glutenu. Ziarna chia są również wolne od mykotoksyn. Ich dzienne spożycie nie powinno jednak przekraczać 15 g na dobę” – zaznacza mgr Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Spis treści:
- Przepisy na desery z nasionami chia
- Nasiona chia – przepisy na śniadanie
- Koktajle nasionami chia
- Nasiona chia – przepisy na odchudzanie
- Fit przepis z nasionami chia – omlet
Przepisy na deser z nasionami chia
Możliwości jest wiele, chociaż z szałwii hiszpańskiej przygotowuje się głównie dania na słodko. Deser chia to przede wszystkim wspomniany już pudding, który można okrasić musem z mango, cząstkami granatu, świeżymi owocami.
Kokosowy pudding chia
Składniki na 2-4 porcje:
- duża puszka mleka kokosowego (400 ml),
- 100 ml dowolnego mleka,
- 1/4 szklanki nasion chia (lub 4 łyżki),
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię.
- Wszystko zamieszaj intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
- Następnego dnia gotowy pudding obsyp świeżymi owocami, oblej ulubionym syropem lub konfiturą.
fot. Kokosowy pudding chia/ Adobe Stock, New Africa
Pudding z nasionami chia i syropem klonowym
Składniki:
- mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego (200 ml),
- 50 ml dowolnego mleka roślinnego (np. migdałowe),
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania,
- można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii,
- owoce/bakalie/orzechy do udekorowania puddingu.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż/wlej wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię.
- Wszystko mieszaj intensywnie trzepaczką lub trzep w zamkniętym słoiczku.
- Następnie przelej do pucharków/szklaneczek na deser i odstaw do lodówki na całą noc.
- Rano pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko.
- Dodaj świeże owoce, które aktualnie masz w lodówce lub zimą domowe owoce ze słoika.
- Możesz dodatkowo polać syropem (jeżeli lubisz bardzo słodkie dania) albo obsypać płatkami migdałowymi.
Nasiona chia – przepisy na śniadanie
Podajemy przepisy z nasionami chia na napój dodający energii przed wyjściem z domu, na dżem do porannych tostów oraz na owsiankę z chia. Wszystkie są naprawdę łatwe, a efekt przyjemnie zaskakuje podniebienie.
Napój chia bez mleka
Składniki na 2-4 porcje:
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżki nasion chia,
- 2 łyżeczki miodu,
- sok z limonki.
Sposób przygotowania:
- Składniki wymieszaj i wypij.
fot. Napój chia bez mleka/ Adobe Stock, makistock
Dżem owocowy z nasionami chia
Składniki:
- 250 g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek),
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 4 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut.
- Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem.
- Całość przełóż do słoiczka.
- Taki dżem można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Owsianka z nasionami chia
Składniki:
- 100 g płatków orkiszowych,
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe),
- banan pocięty w plastry,
- łyżka nasion chia,
- łyżka jagód,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną.
- Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia.
- Posyp cynamonem.
fot. Owsianka z nasionami chia/ Adobe Stock, Centaur
Pudding z nasionami chia z bakaliami
Składniki:
- mała puszka (200 ml) mleczka kokosowego,
- 50 ml dowolnego mleka roślinnego,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina świeżo startej wanilii,
- owoce/bakalie do udekorowania puddingu.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj intensywnie trzepaczką.
- Przelej do przygotowanych szklanek albo słoiczków i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Po tym czasie pudding udekoruj świeżymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi lub innymi nasionami.
fot. Pudding z nasionami chia/ Adobe Stock, Alisa
Koktajle nasionami chia
Tutaj podajemy tylko jeden sprawdzony przepis, bo tak naprawdę nasiona chia można dodawać do każdego smoothie – koktajli warzywnych, owocowo-warzywnych i owocowych, np. do koktajli z kiwi. Przepis na drugi koktajl z kiwi w sekcji z przepisami odchudzającymi.
Owocowy koktajl z nasionami chia
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe),
- w kiwi bez skórki,
- 1 banan,
- pół jabłka bez skórki,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki nasion chia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż powstanie jednolity koktajl.
fot. Koktajl z nasionami chia/ Adobe Stock, nbxler
Nasiona chia – przepisy na odchudzanie
Najprostszym patentem na wspomaganie odchudzania jest podstawowy pudding chia (przepis we wstępie). Wystarczy na 20-30 minut przed posiłkiem właściwym zjeść 3-4 łyżki puddingu. Wypełnia żołądek, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że podczas posiłku zjadasz mniej.
Pikantne risotto z chia
Składniki:
- pół szklanki brązowego ryżu,
- 2 łyżki nasion chia,
- cebula,
- marchewka,
- 2-3 papryczki chili,
- pół łyżki kurkumy,
- łyżka kminku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem.
- Posiekaj cebulę, marchew i papryczki.
- Na patelni podsmaż na złoto cebulę z kminkiem.
- Dodaj marchew i papryczki, posól i chwilę podsmażaj.
- Dodaj ryż, kurkumę i nasiona chia.
- Wlej pół szklanki wody, przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Koktajl odchudzający z chia
Składniki:
- szklanka napoju roślinnego lub odtłuszczonego mleka,
- pół banana,
- 1/2 szklanki truskawek,
- 3-4 migdały
- łyżka płatków owsianych błyskawicznych,
- łyżka nasion chia.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
fot. Nasiona chia przepis na odchudzanie/ Adobe Stock, samael334
Fit przepis z nasionami chia
Poniżej przepis na przepyszny i zdrowy omlet. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i błonnika, więc nie tylko dobrze syci, ale i odżywia bez zbędnych kalorii.
Omlet ze szpinakiem i nasionami chia
Składniki:
- 3 jaja,
- 2 łyżki nasion chia,
- szklanka posiekanego szpinaku,
- 1 pokrojony drobno pomidor bez skórki,
- ćwiartka cebuli, drobno posiekana,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce dobrze roztrzep jaja.
- Dodaj przyprawy i nasiona chia. Ponownie chwilę roztrzepuj, aby wmieszać dodane składniki.
- Dodaj pomidora, szpinak i cebulę, dokładnie rozmieszaj.
- Smaż na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu.
- Gdy omlet się zestali, obróć go na drugą stronę.
- Gotowego omleta złóż na pół i przełóż na talerz.
fot. Nasiona chia fit przepis/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Treść artykułu pierwotnie opublikowano 04.09.2015.
Dlaczego nasiona chia są niezdrowe dla niektórych ludzi
Chia pudding - 4 najlepsze przepisy na owocowy pudding z chia
Właściwości nasion chia
Ekspert: Diana Wolańska-Buzalska
– dietetyk, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), redaktor prowadząca portal NCEŻ, wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), kierownik projektu badawczego „Wpływ czynników żywieniowych i stylu życia na gęstość mineralną kości” , koordynator merytoryczny ogólnopolskiej kampanii edukacji żywieniowej dzieci „Zielona kraina”, kampanii edukacji żywieniowej dla rodzin „Rodzinna AKCJA ZDROWA rywalizacja” (premiera czerwiec 2019), projektów naukowo-badawczych realizowanych przez IŻŻ, m.in. Narodowy Program Zapobiegania Otyłości POL-HEALTH 2007-2011, Projektu „Zachowaj równowagę” Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Czynna dietetyczka prowadząca poradnictwo indywidualne i grupowe z zamiłowania zainteresowana dietoterapią chorób żywieniowozależnych oraz prawem żywnościowych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety. Autorka tekstów popularnonaukowych, naukowych, prelegentka branżowych warsztatów i konferencji, wykładowca i opiekun praktyk zawodowych studentów kierunku dietetyka.