Składniki:
- 3 gotowe tortille
- pół niewielkiej kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- czerwona papryka
- 40 dag piersi kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- oliwa
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Tortilla z kurczakiem - sprawdzony przepis:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę, posyp pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa (ilość według uznania).
- Mięso polej oliwą i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu usmaż mięso - nie dodawaj tłuszczu, wystarczy oliwa z marynaty.
- Przygotuj sos czosnkowy - wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśnij 3 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do sosu.
- Przypraw sos wg uznania, dokładnie wymieszaj.
- Kapustę pekińską, pomidory, paprykę i ogórki pokrój.
- Składniki na sos vinegrette wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
- Vinegrette wymieszaj z kapustą pekińską, pomidorami, papryką i ogórkami.
- Tortillę podgrzej (w piekarniku lub na patelni). Posmaruj sosem czosnkowym, nałóż mięso i warzywa.
- Zawiń. Najlepiej podawać ciepłe!