Co zrobić z drożdży? Pomysłów na pyszne chleby, drożdżówki, a także słone przekąski jest mnóstwo. Drożdże to mikroorganizmy zaliczane do grupy grzybów. Ich zadaniem w wypiekach jest wspomaganie wyrastania ciasta. Dzięki temu chleby i ciasta są puszyste. Drożdże mają charakterystyczny, piwny zapach i można z nich korzystać na wiele sposobów.
Spis treści:
- Co zrobić z drożdży?
- Drożdże suche i świeże: przelicznik
- Co można zrobić z drożdży: słone przekąski i chleb
- Co można zrobić z drożdży na słodko
Co zrobić z drożdży?
Drożdże, dzięki swoim właściwościom nadają się do wszelkich wypieków, zarówno na słodko, jak i słono. Idealnie sprawdzają się do pieczenia domowych chlebów i chrupiących bułeczek. Są także nieodzownym składnikiem aromatycznych drożdżówek, ciast z owocami, a także tzw. cinammon rolls, czyli bułeczek cynamonowych. Drożdże możesz wykorzystać nie tylko w kuchni, ale np. w ogrodzie. Drożdże w ogrodzie dzięki swoim właściwościom są doskonałym nawozem, szczególnie owoców i warzyw.
Drożdże suche i świeże: przelicznik
Jeśli nie masz pod ręką świeżych drożdży lub nie chcesz ich używać, możesz sięgnąć po drożdże suche, tzw. drożdże instant. Są one dostępne w sklepach i marketach w niewielkich saszetkach o pojemności 7 lub 8 g. Zdarzają się także większe opakowania.
Jak przeliczyć drożdże świeże na te suszone? Szacuje się, że 25 g świeżych drożdży to ok. 7 g drożdży suszonych (instant). Uwaga – w sklepach dostępne są także tzw. płatki drożdżowe. Są one nieaktywną postacią drożdży i nie nadają się do wypieków.
Co można zrobić z drożdży: słone przekąski i chleb
Nie ma to jak domowa pizza albo ciepły, chrupiący, świeży chleb. Bez drożdży domowe wypieki by się nie udały, a dzięki nim możesz przygotować pyszne śniadanie, obiad i słone przekąski dla całej rodziny.
Ciasto na pizzę
Pizza to jedna z najczęściej wykonywanych potraw z drożdży. Do przygotowania ciasta potrzebujesz jedynie kilka składników – możesz mieć pewność, że ten przepis zawsze się uda!
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 50 g drożdży (pół kostki),
- szczypta cukru,
- pół szklanki ciepłej wody,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Woda i mleko muszą być ciepłe, ale nie gorące – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie.
- Do miski wsyp mąkę i sól. W drugim, najlepiej wysokim, naczyniu rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wodą oraz mlekiem. Zasyp 4 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
- Kiedy drożdże zaczną pracować i mieszanka wyrośnie, przelej je do miski z mąką, dodaj olej i wyrób ciasto. Powinno być sprężyste i lekko lepkie. Jeśli zagniatanie sprawia kłopot, możesz wysmarować dłonie olejem lub wodą.
- W trakcie możesz dosypywać mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie, jednak nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde.
- Gotowe ciasto rozłóż na blaszce, ułóż na nim ulubione składniki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
fot. Ciasto na pizzę/Adobe Stock, Mikhaylovskiy
Domowy chleb
Domowy chleb kojarzy się z rodzinnymi porankami na wsi, kiedy babcia przygotowywała pyszne kanapki ze świeżego pieczywa i domowego twarożku. Warto zrobić go także w domu, np. w niedzielę, kiedy masz więcej czasu na rodzinne posiłki. Chleb przygotowany na drożdżach jest łatwiejszy w wykonaniu, niż chleb na zakwasie, a także szybszy.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży albo 10 g drożdży instant,
- 560 g mąki pszennej (tortowej lub specjalnej chlebowej),
- 400 ml letniej wody,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- płaska łyżeczka soli,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- ziarna i dodatki według uznania.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób rozczyn drożdżowy – w misce rozkrusz drożdże (lub wsyp, jeśli używasz suszonych), dodaj cukier i łyżkę mąki. Następnie wlej ok. 50 ml letniej wody. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Jeśli używasz suchych drożdży, pomijasz ten etap i od razu mieszasz wszystkie składniki razem.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj masło, resztę wody, płaską łyżeczkę soli i rozczyn lub suszone drożdże. Całość wyrób ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciast. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, ale lekko rzadkie.
- Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione pestki, nasiona lub mak.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę. Ciasto musi podwoić objętość.
- Po godzinie jeszcze raz zagnieć ciasto, przełóż je do keksówki i odstaw na kolejne 30 minut, a następnie posmaruj delikatnie wierzch wodą, odstaw jeszcze na 10 minut.
- Następnie posyp makiem lub ziarnami i piecz w 220 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut.
- Gotowy chleb wyjmij z keksówki i studź na kratce.
fot. Domowy chleb/Adobe Stock, master1305
Co zrobić z drożdży na słodko?
Drożdże to idealny składnik ciast, drożdżówek i słodkich bułeczek. Są one także nieodzownym elementem domowych pączków.
Chałka z kruszonką
Chałka to słodki chlebek, który idealnie pasuje do dżemów, kremów czekoladowo-orzechowych, świetnie smakuje także z ciepłym mlekiem lub kakao.
Składniki:
- 550 g mąki (najlepiej tortowej),
- szklanka letniego mleka,
- ok. 8 g suszonych drożdży,
- 80 g cukru,
- szczypta soli,
- 110 g masła.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kruszonkę. Wymieszaj ze sobą 50 g mąki, 30 g masła oraz 30 g cukru. Połącz wszystkie składniki, a następnie rozetrzyj ciasto w dłoniach, aby powstały niewielkie grudki. Odstaw kruszonkę.
- Do dużej miski przesiej 500 g mąki oraz 50 g cukru. Dodaj sól i drożdże. Całość wymieszaj.
- Dodaj mleko (najlepsze będzie pełnotłuste) oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyrób ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Powinno być gładkie i sprężyste. Wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto powinno podwoić lub potroić swoją objętość. Wyjmij je na blat i podziel na dwa lub 3 mniejsze kawałki. Możesz też upiec jedną dużą chałkę.
- Każdy kawałek ciasta podziel na 4 części i zroluj w sznurki. Następnie złącz ich początki i zapleć chałkę tak, jak plecie się np. kłosa. Końcówkę dobrze sklej.
- Gotowe chałki umieść na blaszce, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów między nimi. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 20 minut.
- Następnie ciasto posmaruj mlekiem lub rozbełtanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz ok. 30 minut w 175 stopniach.
fot. Chałka z kruszonką/Adobe Stock, irina2511
Jagodzianki
Jagodzianki to drożdżówki, które kojarzą się ze szkołą lub szybkim drugim śniadaniem w pracy. Są pyszne, aromatyczne, a przygotowane w domu dodatkowo będą znacznie zdrowsze, niż te ze sklepu.
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- szklanka ciepłego mleka + łyżka do posmarowania ciasta,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko i 6 żółtek,
- ok. 100 g drobnego cukru (może być cukier puder),
- 100 g masła,
- 300 g jagód.
Sposób przygotowania:
- Drożdże muszą mieć temperaturę pokojową. Po wyjęciu z lodówki i ogrzaniu ich pokrusz je do wysokiego naczynia, dodaj pół szklanki mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
- Jajko i 5 żółtek ubij z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj rozczyn drożdżowy oraz roztopione, lekko ostudzone masło.
- Dokładnie wyrób ciasto, aby było gładkie i łatwo odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę lub blat.
- W zależności od tego ile chcesz zrobić jagodzianek, podziel ciasto na tyle równych kawałków. Każdy z nich lekko spłaszcz, wyłóż po 2-3 łyżeczki jagód, a następnie zlep jak pierogi.
- Odstaw na blachę łączeniem w dół. Powtórz ze wszystkimi kawałkami, a następnie ułóż na blaszce, zachowując odstępy. Odstaw na pół godziny, a następnie posmaruj bułeczki mieszanką jajka i mleka.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Gotowe jagodzianki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
fot. Jagodzianki/Adobe Stock, Michał
Zobacz inne pomysły na to, co zrobić z drożdży: