Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g mąki żytniej,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- garść pestek słonecznika,
- 500 ml ciepłej (letniej) wody,
- 7 g drożdży instant lub 25 g zwykłych,
- 4 łyżki oleju,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Ten chleb robi się błyskawicznie i można mieszać proporcje mąk oraz dodatków - pod koniec wyrabiania ciasta dodaj pestki słonecznika, dyni, sezam lub kumin.
- Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, płatkami owsianymi, cukrem i solą. Jeśli przygotowujesz prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach świeżych, przygotuj rozczyn z cukrem, 100 ml wody oraz łyżką mąki i odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do powstania piany i pęcherzyków powietrza.
- Do suchych składników dodaj letnią wodę i olej, wyrabiaj na średniej prędkości miksera z odpowiednim hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego lub ręcznie (ok 8 minut). Pod koniec wyrabiania konsystencja ciasta na prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach, powinna być kleista (wyrabiaj je na tzw. kocią łapkę, zagarniając, bo będzie się bardzo lepić).
- Wsyp dodatki: mogą to być pestki, żurawina, orzechy czy nasiona.
- Ciasto przykryj ścierką i wstaw w ciepłe miejsce (może to być temp. 30°C w piekarniku) i czekaj, aż urośnie (ok. 30 minut, ale może być dłużej).
- Przygotuj foremkę (keksówkę) o długość 30 cm, natłuść ją olejem i obsyp mąką.
- Chleb pszenno-żytni na drożdżach piecz w piekarniku w temperaturze 190°C. Po tym czasie wyjmij, po 5 minutach wyciągnij na kratkę do wystudzenia.
Czytaj także: Chleb bez drożdży - prosty przepisJak zrobić zakwas chlebowyJak przechowywać chleb