Chleb pszenno żytni na drożdżach - najprostszy przepis

Ten prosty przepis na chleb wykonasz z 0,5 kg mąki, na drożdżach instant lub zwykłych. Przygotowanie, wyrośnięcie ciasta oraz pieczenie chleba, potrwa nie więcej niż 90 minut.
Edyta Liebert / 06.04.2021 08:55
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb pszenno żytni na drożdżach - najprostszy przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 25
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • garść pestek słonecznika,
  • 500 ml ciepłej (letniej) wody,
  • 7 g drożdży instant lub 25 g zwykłych,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:

Ten chleb robi się błyskawicznie i można mieszać proporcje mąk oraz dodatków - pod koniec wyrabiania ciasta dodaj pestki słonecznika, dyni, sezam lub kumin. 

  1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, płatkami owsianymi, cukrem i solą. Jeśli przygotowujesz prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach świeżych, przygotuj rozczyn z cukrem, 100 ml wody oraz łyżką mąki i odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do powstania piany i pęcherzyków powietrza.
  2. Do suchych składników dodaj letnią wodę i olej, wyrabiaj na średniej prędkości miksera z odpowiednim hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego lub ręcznie (ok 8 minut). Pod koniec wyrabiania konsystencja ciasta na prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach, powinna być kleista (wyrabiaj je na tzw. kocią łapkę, zagarniając, bo będzie się bardzo lepić).
  3. Wsyp dodatki: mogą to być pestki, żurawina, orzechy czy nasiona.
  4. Ciasto przykryj ścierką i wstaw w ciepłe miejsce (może to być temp. 30°C w piekarniku) i czekaj, aż urośnie (ok. 30 minut, ale może być dłużej).
  5. Przygotuj foremkę (keksówkę) o długość 30 cm, natłuść ją olejem i obsyp mąką. 
  6. Chleb pszenno-żytni na drożdżach piecz w piekarniku w temperaturze 190°C. Po tym czasie wyjmij, po 5 minutach wyciągnij na kratkę do wystudzenia. 

Czytaj także: Chleb bez drożdży - prosty przepisJak zrobić zakwas chlebowyJak przechowywać chleb

DRUKUJ PRZEPIS