Składniki:
- 40 dag mrożonego szpinaku w liściach lub 75 dag szpinaku świeżego- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag filetów rybnych (najlepiej bez skóry)
- 1 kostka rosołowa
- 2 jajka
- 5 dag sera żółtego
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak mrożony rozmroź na patelni pod przykryciem. Dodaj masło i posiekany czosnek, chwilę podduś, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Liście świeżego szpinaku oczyść, opłucz, osusz, usuń ogonki. Wrzuć na osolony wrzątek, obgotuj, odlej wodę, osącz. Podduś na patelni jak wyżej.
3. Żaroodporne naczynie natłuść olejem, przełóż do niego szpinak.
4. Filety rybne kładź do rondla lub na patelnię z niewielką ilością wody z dodatkiem kostki rosołowej. Chwilę je podgotuj, ostrożnie wyjmij, ułóż na szpinaku.
5. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z rozkłóconymi żółtkami. Pianą przykryj rybę, posyp startym żółtym serem.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz ok. 30 min.
2. Liście świeżego szpinaku oczyść, opłucz, osusz, usuń ogonki. Wrzuć na osolony wrzątek, obgotuj, odlej wodę, osącz. Podduś na patelni jak wyżej.
3. Żaroodporne naczynie natłuść olejem, przełóż do niego szpinak.
4. Filety rybne kładź do rondla lub na patelnię z niewielką ilością wody z dodatkiem kostki rosołowej. Chwilę je podgotuj, ostrożnie wyjmij, ułóż na szpinaku.
5. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z rozkłóconymi żółtkami. Pianą przykryj rybę, posyp startym żółtym serem.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz ok. 30 min.