Barszczyk z kołdunami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Barszcz czerwony z kuleczkami rybnymi - przepis

Posypany świeżym koperkiem, aromatyczny barszcz czerwony ze śledziowymi kuleczkami idealnie nadaje się na wigilijna kolację.
/ 28.05.2019 19:41
Barszczyk z kołdunami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 80 min

Przepis na 6 porcji:

  • 1,5 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 2 kwaśne jabłka   
  • 2 listki laurowe
  • 2 suszone grzybki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cukier

Kuleczki:

  • 25 dag filetów z mintaja 
  • jajko
  • łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Obrane i opłukane buraki zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj grzybki, listki laurowe, ziele, pieprz w ziarnach i goździki. Zalej wodą tak, by lekko przykrywała buraki. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu 15 min. Odstaw na noc.
  2. Odcedź. Do wywaru dodaj pokrojone jabłka i raz jeszcze podgrzej, uważając, aby nie zagotować barszczu. Po 10 minutach przecedź. Barszcz dopraw czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  3. Filety pokrój na małe kawałki. Zmiksuj na gładką masę z jajkiem, śmietaną i sokiem z cytryny. Do masy dodaj bułkę tartą, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podziel na pół, do jednej części dodaj koperek. Zwilżonymi dłońmi uformuj około 35 maleńkich kuleczek. Wkładaj do gotującej wody i gotuj 5 minut. Barszczyk podawaj z kuleczkami rybnymi.

Świąteczne smakołyki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)