Składniki:
- 4 podłużne filety z łososia
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 1 cytryna
- plasterki mozzarelli
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 6–8 łyżek oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Z umytej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszaj ze skórką i sokiem cytrynowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem.
- Rybę opłucz, osusz i posmaruj przygotowaną marynatą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Brzoskwinie i nektarynki umyj, pokrój na połówki. Usuń pestki. Owoce pokrój na cząstki. Cztery duże kawałki folii aluminiowej wysmaruj masłem. Na filetach ułóż cząstki brzoskwini i nektarynki. Na wierzch połóż po plasterku mozzarelli i posyp posiekanymi orzechami.
- Filety zawiń w folię aluminiową, tak aby nad warstwą sera była wolna przestrzeń. Ułóż na ruszcie i piecz około 20–30 minut.