Reklama
Ilość kalorii: 320
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag miękkiego twarogu
  • 15 dag mąki
  • jajko
  • łyżka parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Reklama

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Reklama
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, ostudź i przepuść przez praskę. Połącz w misce z twarogiem, natką, jajkiem, mąką i parmezanem. Z ciasta uformuj wałeczki, spłaszcz widelcem i pokrój. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż posiekany czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy. Duś na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. W razie konieczności raz jeszcze dopraw. Polej sosem kluseczki.
Reklama
Reklama
Reklama