Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka cukru.
Reklama
Przygotowanie:

Rozczyn ze świeżych drożdży przydaje się w każdej kuchni, szczególnie wtedy jeśli jesteśmy miłośnikami słodkich, puszystych wypieków np. racuchów drożdżowych albo bułeczek drożdżowych z cynamonem.

Rozczyn drożdżowy jest również niezastąpiony przy pieczeniu domowego chleba czy pizzy.

  1. Rozkrusz drożdże i wsyp je do małego garnuszka lub miseczki.
  2. Oczywiście, jeśli w przepisie na ciasto drożdżowe, które chcesz przygotować, masz podaną większą ilość drożdży, użyj ich więcej również do rozczynu.
  3. Do drożdży wsyp cukier.
  4. Zalej je mlekiem - pamiętaj, że nie może być ani zbyt zimne (wtedy drożdże nie będą się rozmnażać), ani zbyt gorące (wysoka temperatura zabija drożdże).
  5. Jeżeli w przepisie na ciasto, który chcesz wykonać, nie ma mleka, użyj zamiast niego ciepłej, przegotowanej wody.
  6. Mieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
  7. Dodaj mąkę i wymieszaj ponownie. Postaraj się, aby w rozczynie nie było żadnych grudek.
  8. Przykryj garnuszek czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-40 minut. W międzyczasie skontroluj stan drożdży.
  9. Pamiętaj, aby składniki użyte do rozczynu ze świeżych drożdży odjąć od ilości składników przepisu na wybrane ciasto. Np. jeśli we właściwym przepisie powinnaś użyć szklanki mleka, wlej 3/4, ponieważ 1/4 szklanki użyłaś już do rozczynu.
Reklama

Więcej kuchennych porad:
Jak zrobić karmel?
Jak zrobić faworki?
Jak zrobić babkę na oleju?
Jak zrobić gorącą czekoladę?

Reklama
Reklama
Reklama