Ciasto francuskie z jabłkami to deser nie tylko na jesień. Zobacz przepis
Ciasto francuskie z jabłkami w formie warkocza to szybsza alternatywa dla klasycznej szarlotki. Dodaj do niego cynamon i ulubione orzechy.
- Urszula Wilczkowska
Opublikowano: 20.01.2020, 09:15
Reklama
Ciasto francuskie z jabłkami zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie chcesz robić zwykłych ciastek, upiecz je w formie warkocza. To doskonała alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście, którą możesz przygotować w zaledwie pół godziny.
Reklama
Zamiast jabłek możesz użyć też gruszek, moreli, a nawet czarnych porzeczek. Poza sezonem owocowym z pomocą przyjdą ci za to dżemy, konfitury i mrożone owoce. Jak przygotować ciasto francuskie z jabłkami?
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 średnie jabłka,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 łyżki pokruszonych orzechów, np. włoskich,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ze skórek oraz gniazd (bez pestek) możesz przygotować lekki kompot jabłkowy.
- Pokrój owoce w plasterki. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
- Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłuższe boki potnij w paski – nacięcia powinny mieć długość 1/3 szerokości ciasta.
- Na środku ciasta połóż jabłka z cynamonem. Dodaj pokruszone orzechy.
- Zawiń pocięte boki ciasta na kształt warkocza. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem (możesz też ożyć oliwy).
- Piecz ciasto francuskie z jabłkami w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów na słodkie przekąski:
Ciastka z ciasta francuskiego
Ciasto z kaszy jaglanej
Kawowy deser w pucharkach
Reklama
Reklama
Reklama