Sernik z brzoskwiniami i pianką

- Przyciółka
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 50 dag twarogu
- 1 jajko
- budyń waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła;
Piana:
- 5 białek
- cukier waniliowy
- 1,5 szkl. cukru oraz
- 5 dużych brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i jedną schłodzić w lodówce ok. 30 minut, drugą włożyć do zamrażalnika.
2. Składniki na masę serową dokładnie zmiksować.
3. Schłodzonym ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem formę. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
4. Wyjąć, na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Na niej ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
5. Z białek ubić pianę, dodając cukier, cukier waniliowy oraz 4 łyżki zimnej wody. Wyłożyć pianę na masę serowa, a na wierzch utrzeć na tarce o dużych otworach zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 st. C. Posypać ew. cukrem pudrem.