Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 360 g tofu (2 kostki),
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 cytryny,
  • 6 g agaru,
  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych).
Reklama

Na spód:

  • 150 g ciastek Oreo,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:

Sernik bez sera ma różne oblicza. Zrobiony z nerkowców będzie nazywany nernikiem, z kaszy jaglanej – jagielnikiem. My proponujemy wegański bezsernik z tofu, czyli nic innego jak tofurnik. Uwielbiamy go szczególnie w wersji na zimno. Zobacz też, jakie właściwości ma tofu.

Niech cię jednak nie zwiedzie mnogość trudnych i niespotykanych nazw – ten przepis jest banalnie prosty, zajmuje kilkanaście minut, a składniki na to ciasto znajdziesz w każdym supermarkecie. Oto jak zrobić przepyszny sernik bez sera, który zasmakuje nie tylko weganom.

  1. Oddziel krem od ciastek Oreo. Krem odłóż na później, a ciastka zblenduj na drobno z masłem. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ubij. Odłóż do lodówki.
  2. W mikserze zblenduj wszystkie składniki (oprócz malin) na masę „serową” – dodaj również krem z ciasteczek.
  3. Masę gotuj w ganrku przez ok. 3 minuty. Ciągle mieszaj. Po tym czasie zestaw z palnika i zostaw do ostygnięcia.
  4. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do formy na spód z ciasteczek.
  5. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Ozdób świeżymi lub mrożonymi owocami i liśćmi mięty. Smacznego!
Reklama

Przeczytaj więcej przepisów na serniki:
Tradycyjny sernik nowojorski
Przepyszny sernik królewski

Reklama
Reklama
Reklama