Reklama

Lato to dla wielu z nas ulubiona pora roku. W wakacyjnej diecie nietrudno o różnorodność – do wyboru mamy świeże owoce i warzywa, chętnie sięgamy także po lody.

Reklama

Kiedy lato się kończy, niestety przestajemy poświęcać uwagę temu, co jemy. Zupełnie niesłusznie. „Niektóre produkty uruchamiają system nagrody w mózgu. W ten sposób np. lody, kojarzące się nam z latem i wakacjami, stają się po prostu bodźcem do impulsu w postaci przyjemności. Dlatego jedząc je w pochmurne, jesienne dni, przywołamy łatwo miłe wspomnienia.” – mówi dr Monika Bąk – Sosnowska, psycholog diety i ekspertka kampanii „Dobra przyjemność każdego dnia” marki Algida.

Carte d'Or Creme Caramel w pieczonej gruszce
Składniki:

  • Lody Carte d'Or Creme Caramel 300 g

Gruszka Williams 3 sztuk

  • Cukier 350 g
  • Białe wino 700 ml (możemy zastąpić wodą)
  • Woda 200 ml
  • Wanilia w laskach 2 sztuki
  • Gwiazdka anyżu 1 (opcjonalnie)
  • Cynamon kora 1 sztuka
  • Sos karmelowy 50 g
  • Wykonanie:
    Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć koszyczek nasienny.
    W rondelku zagotować pozostałe składniki, dodać gruszki, gotować około 2 minut a następnie zapiekać przez 6 minut w piecyku nagrzanym uprzednio do 200 st C. Dwie połówki skleić porcją lodów Carte d’Or Caramel, ustawić na talerzu
    i udekorować miętą, sosem i wanilią.

    Suflet czekoladowy z lodami Carte d’Or Wanilia

    Składniki:

    • Lody Carte d’Or Wanilia 300 g
    • Ciemna czekolada 200 g
    • Masło 20 g
    • Jaja 6 sztuk
    • Cukier 60 g
    • Orzechy pistacjowe obrane 30 g
    • Melisa do dekoracji

    Wykonanie:
    Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić naczynie z czekoladą i masłem w drugim naczyniu wypełnionym gorącą wodą). Rozgrzać piekarnik do 200 st. C . Ubić pianę z cukru I białek, żółtka wymieszać z roztopioną czekoladą i całość połączyć. Masę rozlać do silikonowych foremek lub pergaminowych. Piec około 9 minut. Delikatnie wyjąć z foremki i serwować z lodami Carte d’Or Wanilia. Całość posypać posiekanymi pistacjami i udekorować liśćmi melisy.

    Brownies z lodami Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku i sosem czekoladowym
    Składniki:

    2 gorzkie czekolady po 100 g (w tym jedna powinna być minimum 70%)

  • 100 g mąki
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 200 g masła
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub migdałów
  • 2 opakowania lodów Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku
  • Sos:

    • ½ tabliczki czekolady,
    • 4 łyżki mleka,
    • 2 łyżki masła

    Wykonanie:
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i też rozpuścić. Mieszać aby się połączyły. Jajka ubić. Dodać do nich cukier, mąkę i masę czekoladową. Energicznie wszystko razem ubijać. Dodać orzechy. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Przygotować sos rozpuszczając wszystkie składniki razem stale mieszając. Na gorące ciasto nakładać porcję lodów, polewać sosem i od razu podawać.

    Grillowany ananas z pieprzem i lodami Carte d’Or Malaga
    Składniki ( dla 4 osób):

    • 1 świeży ananas
    • 4 łyżki kolorowego pieprzu
    • 12 gałek lodów Carte d’Or Malaga
    Reklama

    Wykonanie:
    Ananasa umyć, odciąć liście, pokroić w plastry grubości 1 cm. Ziarno pieprzu utłuc na grube kawałki w moździerzu. Rozpalić grill. Ananasa grillować z każdej strony po 5 minut (można zamiast na grillu zrobić grillowanie na specjalnej patelni, chociaż znacznie lepszy jest ananas z prawdziwego grilla). Na gorącego ananasa położyć po trzy gałki lodów Carte d’Or Malaga i posypać całość utłuczonym świeżo pieprzem.

    Reklama
    Reklama
    Reklama