Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • powidła śliwkowe,
  • szczypta soli,
  • ksylitol do posypania.
Reklama
Przygotowanie:

Tradycyjne pączki oblane lukrem lub oprószone cukrem pudrem, nadziewane dżemem lub czekoladą, mają wysoki indeks glikemiczny. Jeden pączek to nie tylko istna bomba kaloryczna, lecz dla diabetyków - poważny problem. Zjedzenie słodkiego i tłustego pączka, może spowodować niebezpieczny wzrost poziomu glukozy.

Pączki dla diabetyków, do przygotowania których zamiast cukru używa się ksylitolu, a zamiast słodkiego dżemu - powideł śliwkowych, to zdecydowanie lepszy wybór. Pączki dla diabetyków podawaj bez lukrowej glazury i cukru pudru.

Zobacz, jak zrobić pączki dla diabetyków:

  1. W misce wymieszaj mąkę i drożdże, wbij jajko i dodaj mleko oraz szczyptę soli.
  2. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni.
  3. Przykryj miskę z ciastem suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  4. Po czym czasie uformuj niewielkie pączki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pączki dla diabetyków piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut.
  6. Po upieczeniu nadziej pączki dla diabetyków za pomocą szprycy cukierniczej, do której należy przełożyć powidła śliwkowe. Dla smaku oprósz ksylitolem.

Można uznać, że pączki dla diabetyków to pączki dietetyczne - pieczone nie wchłaniają tłuszczu, na którym zwykle smaży się pączki.

Reklama

Zobacz inne wyjątkowe przepisy na pączki:
Pączki bezglutenowe
Pączki wegańskie
Pączki bez drożdży

Reklama
Reklama
Reklama