Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Biszkopt:

Reklama
  • 15 dag ciastek maślanych
  • 6 łyżek masła

Masa biała:

  • 5 plastrów ananasa
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kremówki

Masa różowa:

  • szklanka wody
  • galaretka czerwona
  • puszka mandarynek (lub inne owoce)
  • 1/2 szklanki kremówki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kolorowy sernik na zimno!

  1. Blenderem zmiksuj ciastka z masłem.
  2. Foremkę natłuść, wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na spodzie rozłóż ciasteczka, dociśnij.
  4. Osączonego ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody i rozpuść na parze.
  6. Serek utrzyj z cukrem pudrem, połącz z żelatyną i ubitą kremówką.
  7. Część masy rozłóż na spodzie z ciastek, ułóż ananasa i przykryj resztą masy serowej, zastudź.
  8. W szklance wrzątku rozpuść galaretkę.
  9. Odlej 4 łyżki.
  10. Mandarynki osącz z zalewy.
  11. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z większą częścią galaretki oraz mandarynkami.
  12. Wyłóż na masę z ananasem.
  13. Odstaw do lodówki na 20 minut.
  14. Odłożoną galaretkę podgrzej i polej nią wierzch serniczka.
  15. Zamieszaj wykałaczką, by powstały wzorki.
  16. Odstaw do lodówki na 5 godzin.
Reklama

Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:

Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Bób - przepisy na dania z bobem
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przepisy na desery z jeżynami

Reklama
Reklama
Reklama