Ciasto z pigwą - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowy wypiek? Pyszne ciasto z pigwą!

Opublikowano: 30.08.2016, 07:10
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 300 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pigwy
- łyżeczka cukru waniliowego
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z pigwą - ten prosty placek kusi nietypowym posmakiem owoców! Sprawdź!
- Żółtka oddziel od białek.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem waniliowym, esencją waniliową i cukrem.
- Podczas ucierania dodawaj żółtka - ostrożnie i pojedynczo.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Połącz połowę piany z masą maślano-waniliową.
- Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
- Połowę mąki i proszku dodaj do ciasta, potem dołącz do niego drugą połowę piany, wymieszaj. Znowu dołóż połowę mąki i proszku.
Ciasto z pigwą i jabłkami - przepis
Reklama
- Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelej do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pigwę wyszoruj i pokrój na kawałeczki. Ułóż ją na wierzchu ciasta lub wmieszaj w środek.
- Piecz przez 45-50 minut, aż do suchego patyczka.
Reklama
Reklama
Reklama