Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 7 łyżek wody
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 30 dag czereśni
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka żelatyny
  • 10 dag serka mascarpone
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • 500 ml kremówki
  • fix do śmietany
  • czereśnie do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto czekoladowe z czereśniami!

  1. W garnku, mieszając, zagotuj wodę, masło, cukier i kakao.
  2. Wystudź, zmiksuj z jajkami, mąką i proszkiem.
  3. Piecz w tortownicy około 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
  4. Ostudź, wyjmij z formy, wierzch zetnij, pokrusz.
  5. Ciasto przekrój na dwa blaty.
  6. Czereśnie wydryluj, zasyp cukrem.
  7. Dodaj syrop i sok, gotuj 10 minut.
  8. Zagęść mąką rozmieszaną w 3 łyżkach wody.
  9. Zestaw z ognia, dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
  10. Mascarpone utrzyj z pudrem i ekstraktem.
  11. Kremówkę ubij z fixem, połącz z serkiem.
  12. Blaty ciasta przełóż kremem i tężejącymi owocami.
  13. Wierzch posyp pokruszonym ciastem, udekoruj świeżymi owocami.
Reklama

Zobacz inne przepisy na ciasta z czereśniami:

Tort z czereśniami - przepis
Sernik z czereśniami - przepis
Odwrócony czereśniowiec - przepis

Reklama
Reklama
Reklama