Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Biszkopt:

Reklama
  • 250 g cukru
  • 150 g mąki
  • 50 g kakao
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 50 ml wiśniówki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na torcik-ciasto czekoladowe!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Delikatnie wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz około 35 minut w 180 st.C.
  4. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty i skrop wiśniówką.
  5. Żelatynę namocz w 50 ml śmietanki i odstaw, by napęczniała.
  6. Pozostałą śmietankę podgrzej w rondlu.
  7. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem.
  8. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj.
  9. Odstaw do lodówki, by masa zgęstniała.
  10. Na paterze połóż jeden krążek ciasta.
  11. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego.
  12. Przykryj drugim krążkiem ciasta i posmaruj resztą kremu.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na desery:

Pleśniak z dżemem - przepis
Rolada kakaowa - przepis
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama