Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 50 g brązowego cukru (lub więcej białego cukru),
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 mocno dojrzałe banany,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych nożem,
  • 1 banan, przekrojony wzdłuż.
Reklama
Przygotowanie:

Ciasto bananowe, zwane również chlebkiem bananowym, to pyszna słodka przekąska, która przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. My polecamy wersję z orzechami włoskimi, ale możesz użyć też orzechów włoskich, pecan lub dowolnej mieszanki. Nie bój się też dodać ulubionych bakalii!

W tym przepisie trudna jest tylko jedna rzecz – czekanie, aż chlebek wystygnie, by można było go zjeść. Pachnie obłędnie, co zdecydowanie nie ułatwia tego zadania!

Będzie doskonale smakować z dżemem lub domową konfiturą morelową. W nieco mniej zdrowej wersji ciasto bananowe możesz posmarować kremem z kakao i orzechów. Jak przygotować chlebek bananowy?

  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Keksówkę natłuść margaryną i oprósz bułką tartą.
  2. W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
  3. W drugiej misce utrzyj masło z cukrami. Masa powinna być puszysta i jednolita.
  4. Do maślanej masy wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładko.
  5. Dodaj dojrzałe banany – wcześniej rozgnieć je widelcem. Zmiksuj jeszcze raz.
  6. Wymieszaj dokładnie suche i mokre składniki. Dodaj orzechy i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
  7. Przełóż ciasto bananowe do foremki i dokładnie je rozprowadź. Na górze połóż 2 połówki rozkrojonego banana.
  8. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55-60 minut. Jeśli nie chcesz, by ciasto zbytnio się przypiekło z wierzchu, owiń górę folią aluminiową.
  9. Po upieczeniu wyjmij chlebek bananowy i odstaw na 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij go z foremki i poczekaj, aż całkowicie wystygnie. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na ciasta i przekąski z bananami:
Ciasto Jamajka
Banoffee
Kopiec kreta
Muffinki bananowe
Racuchy z bananami

Reklama
Reklama
Reklama