Przetwory z owoców: Dżem morelowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Konfitura z moreli - przepis składniki i przygotowanie

Wypróbuj nasz prosty przepis!
Weronika Kwaśniak / 29.07.2013 05:55
Przetwory z owoców: Dżem morelowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Smak konfitury morelowej można zmienić na bardziej wytrawny, dodając sok z jednej cytryny.  Konfitury nabiorą kwaskowatego smaku. Pasują wówczas także do białego mięsa.

Przygotowanie: 20 min

Składniki na konfiturę z moreli:

  • 1 kg moreli (odważonych po umyciu i wydrylowaniu)
  • 1 opakowanie żel-fixu
  • 500 g cukru białego

Przepis na konfiturę z moreli:

  1. Morele dokładnie umyj pod bieżącą wodą, potem osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój na połówki. Usuń pestki i zważ. Owoce moreli dokładnie rozdrobnij.
  2. Do garnka wsyp pokrojone drobno morele. Dodaj Konfitur-Fix i cukier biały DIAMANT. Wymieszaj dokładnie z owocami i doprowadź do wrzenia.

  1. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu, stale mieszając, by konfitura się nie przypaliła. Odstaw z ognia.
  2. Gorącą konfiturę włóż do umytych i wysuszonych zakręcanych słoiczków. Przewróć do góry dnem i odstaw w chłodne miejsce.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz inne pomysły na przetwory:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)