Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • szklanka cukru,
  • 250 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5-6 łyżek kakao,
  • 400 g pełnego mleka w proszku,
  • herbatniki (ilość według upodobań),
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich albo migdałów,
  • 2 kwadratowe wafle tortowe.
Reklama
Przygotowanie:

Blok czekoladowy to smak dzieciństwa - ten przepis pamięta czasy PRL-u, kiedy słodycze jadło się tylko od święta, a wszystkie panie domu musiały się natrudzić, aby zdobyć składniki potrzebne do przyrządzenia jakiegokolwiek deseru.

Polecamy użycie większej ilości kakao, niż zakłada to tradycyjny przepis. W naszej wersji jest to 5-6 łyżek, dzięki czemu blok czekoladowy nabiera jeszcze pełniejszego koloru i smaku.

  1. Herbatniki pokrusz - ilość zależy od upodobań. Jeśli lubisz bardziej chrupiący blok, przygotuj więcej ciastek.
  2. Do garnka wsyp cukier i kakao, wymieszaj.
  3. Dodaj masło, wlej mleko, umieść całość na małym ogniu i roztapiaj na jednolitą masę, co chwilę mieszając. Uważaj - nie wolno gotować!
  4. Gdy masło się rozpuści i w garnku powstanie gładka, brązowa masa, zdejmij z ognia i wmiksuj mleko w proszku. Dodawaj je partiami, nie wsypuj wszystkiego naraz.
  5. Powoli wmieszaj pokruszone herbatniki i bakalie.
  6. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Na spód włóż wafel tortowy. Na niego wylej masę na blok czekoladowy.
  7. Wierzch wyrównaj, przyłóż drugim waflem.
  8. Teraz blok czekoladowy wstaw do lodówki, aby stężał - najlepiej na całą noc.
Reklama

Oto więcej pysznych deserów:
Makowiec na kruchym cieście
Ciasteczka korzenne
Szybkie ciastka z orzechami

Reklama
Reklama
Reklama