Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis, który zawsze się udaje

Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką możesz według naszego przepisu przygotować na biszkopcie białkowym i tradycyjnym. Do przełożenia wykorzystaj truskawki, kremówkę, mascarpone i galaretkę truskawkową.
Weronika Kwaśniak / 24.05.2021 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis, który zawsze się udaje Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 500 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Biszkopt białkowy:

  • 5 białek,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki mąki.

Biszkopt tradycyjny:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Poncz:

  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy.

Przełożenie:

  • galaretka truskawkowa,
  • 65 dag truskawek,
  • 450 ml kremówki,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Dekoracja:  

  • 450 ml kremówki,
  • łyżka cukru pudru,
  • usztywniacz do śmietany,
  • 20 dag truskawek.
Przygotowanie:

Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką najlepiej przygotować na dzień przed planowaną imprezą - dzięki temu zdąży stężeć. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej truskawek lub zastąpić je innymi drobnymi owocami - np. borówką amerykańską lub malinami. To pyszne ciasto na komunię, idealny tort na urodziny, imieniny, chrzciny lub inną okazję.

  1. Na biszkopt białkowy białka ubij, wsyp oba cukry i chwilę ubijaj.
  2. Na powstałą pianę przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż do formy o średnicy około 23 cm, piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C, wystudź.
  4. Na biszkopt tradycyjny białka ubij na sztywno, wsyp cukier, chwilę ubijaj.
  5. Dodaj żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
  6. Przelej do wysmarowanej i wysypanej mąką formy o średnicy 23 cm, piecz do suchego patyczka w 190 stopniach C.
  7. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
  8. Galaretkę rozmieszaj w 1,5 szklanki gorącej wody.
  9. 30 dag truskawek opłucz, pokrój w plasterki i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  10. Obręcz do tortu zaciśnij wokół blatu tradycyjnego, lekko nasącz sokiem z pomarańczy, nałóż galaretkę, przykryj drugim blatem tradycyjnym, lekko nasącz.
  11. Na krem kremówkę ubij na sztywno.
  12. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, dodaj 30 dag drobno pokrojonych truskawek, połącz z kremówką.
  13. Część kremu rozłóż na blacie, ułóż pozostałe truskawki pokrojone w plasterki, posmaruj kremem.
  14. Nałóż biszkopt białkowy, nasącz, posmaruj resztą kremu, przykryj blatem tradycyjnym, nasącz.
  15. Na dekorację kremówkę ubij na sztywno, dodaj przesiany cukier puder i usztywniacz.
  16. Kremem posmaruj wierzch i boki tortu truskawkowego z mascarpone i galaretką.
  17. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Co zrobić z truskawek?
Nalewka truskawkowa
Placek z truskawkami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA