Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • płat ciasta francuskiego (42 dag)
  • por
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 6 łyżek kremówki
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej do natłuszczenia
Reklama
Przygotowanie:
  1. Por umyj, oczyść, a następnie pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej masło, włóż por i mieszając, lekko podduś. Jajka wymieszaj z kremówką, startym parmezanem (lub innym ostrym serem) oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami i porem. Dopraw masę solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
  2. Z rozmrożonego ciasta wykrój 20 krążków. Ułóż je na lekko natłuszczonej olejem blasze z delikatnymi zagłębieniami lub w zwykłych foremkach do babeczek. Nałóż masę porowo-jajeczną. W każdą tarteletkę wciśnij po połówce pomidorka koktajlowego. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st., aż masa się zetnie. Podawaj gorące lub letnie.
Reklama

Zobacz także:

Tartaletki z owocami jagodowymi
Tartaletki z czereśniami i bitą śmietaną

Reklama
Reklama
Reklama