Składniki:
- płat ciasta francuskiego (42 dag)
- por
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 3 jajka
- 3 łyżki startego parmezanu
- 6 łyżek kremówki
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej do natłuszczenia
Przygotowanie:
- Por umyj, oczyść, a następnie pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej masło, włóż por i mieszając, lekko podduś. Jajka wymieszaj z kremówką, startym parmezanem (lub innym ostrym serem) oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami i porem. Dopraw masę solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
- Z rozmrożonego ciasta wykrój 20 krążków. Ułóż je na lekko natłuszczonej olejem blasze z delikatnymi zagłębieniami lub w zwykłych foremkach do babeczek. Nałóż masę porowo-jajeczną. W każdą tarteletkę wciśnij po połówce pomidorka koktajlowego. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st., aż masa się zetnie. Podawaj gorące lub letnie.