Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 herbatników
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag białej czekolady
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka wiórków kokosowych
Reklama
Przygotowanie:

Ciasto Rafaello jest przepyszne i proste do przygotowania, bo nie trzeba go piec. Jego konsumpcja to prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego nie trać czasu i jak najszybciej zabierz się za jego wykonanie.

Świąteczny piegusek - przepis

  1. Przygotuj krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
  2. Powstałą mieszaninę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Czekoladę połam na kostki.
  5. 12 odłóż do dekoracji, resztę zetrzyj na tarce.
  6. Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego partiami, ciągle miksując, ostudzoną masę.
  7. Na koniec wsyp wiórki kokosowe (nieco zostaw na posypanie wierzchu) i startą czekoladę.
  8. Wymieszaj.
  9. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią.
  10. Na folii ułóż warstwę herbatników (4 sztuki na 3 sztuki).
  11. Posmaruj warstwą kremu, a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników.
  12. Potem układaj kolejno - znowu krem i herbatniki.
  13. Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
  14. Odstaw do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.
Reklama

Piernik - przepis Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama