Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200 ml wody
- 8 dag masła
- szczypta soli
- 15 dag mąki
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ptysie z polewą!
- W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
- Mieszając, wsyp przesianą mąkę, zestaw z ognia wymieszaj.
- Garnek ponownie postaw na ogniu i mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
- Zestaw je z ognia, przestudź.
- Do ciepłego ciasta wbijaj kolejno jajka i ucieraj, aby powstało jednolite ciasto.
- Na koniec wsyp proszek do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Łyżką kładź kuliste porcje ciasta, zachowując między nimi odległość.
- Ciastka piecz 10-15 minut.
- Potem obniż temperaturę do 200 stopni C i piecz je jeszcze mniej więcej 10 minut. Wystudź.
- Kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym i pudrem.
- Kremem napełnij szpryckę.
- W każdym ptysiu zrób mały otworek i wciśnij przez niego krem.
- Ciastka ułóż na talerzu, udekoruj polewą.
Zobacz więcej apetycznych pomysłów:
Jak zrobić galaretki w paski?
Domowe drożdżówki
Rolada waflowa z bananem
Jak zrobić tort czekoladowy?
Kulki Rafaello
Rożki z ciasta francuskiego z serem