Przepis na pancakes - składniki przepis i przygotowanie

Pancakes  amerykańskie fot. STOCKFOOD/FREE
Amerykańskie naleśniki możesz podawać z dowolnymi owocami, śmietaną lub syropem!
Weronika Kwaśniak / 17.03.2014 11:19
Pancakes  amerykańskie fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 4 porcje pancakes:

  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • łyżka cukru
  • syrop owocowy
  • dowolne owoce
  • sól

Przepis na pancakes:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem oraz szczyptą soli.
  2. Jajko roztrzep z maślanką i przestudzonym stopionym masłem.
  3. Połącz sypkie składniki z maślanką.
  4. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
  5. Patelnię smaruj tłuszczem i z ciasta smaż niewielkie placuszki, z obu stron na rumiany kolor.
  6. Podawaj polane syropem owocowym i posypane mieszanką owoców.
  7. Dobrym dodatkiem jest śmietana.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na naleśniki:

Redakcja poleca

REKLAMA