Spis treści
Ucierany placek ze śliwkami
Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 kg śliwek
Przygotowanie
- Śliwki umyj, wypestkuj i przetnij na połówki. Masło roztop i przestudź.
- Jajka utrzyj z cukrem. Stopniowo dodaj masło, przesianą z proszkiem mąkę.
- Razem wszystko zmiksuj. Dodaj mleko (gdy ciasto będzie za gęste możesz dodać odrobinę więcej mleka).
- Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Na wierzchu ułóż śliwki. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
fot. Adobe Stock
Na drożdżowym cieście
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 kg śliwek
Na kruszonkę:
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/5 kostki zimnego masła
Przygotowanie
- Składniki kruszonki rozetrzyj w misce (najlepiej palcami) i odstaw.
- Drożdże zasyp łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodaj ciepłe mleko i pozostały cukier.
- Odstaw na kilka minut by drożdże "ruszyły".
- W garnuszku roztop masło, przestudź i letnie wlej do mąki, dodaj jajko, wlej drożdże i zagnieć ciasto.
- Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
- Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wyłóż ciasto do formy.
- Śliwki wypestkuj i ułóż na cieście rozcięciem do góry. Odstaw do wyrastania na około godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto posyp gotową kruszonką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut.
fot. Adobe Stock
Na kruchym spodzie
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1/2 kg śliwek
Przygotowanie
- Na stolnicę przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę.
- Wszystkie składniki razem posiekaj, szybko zagnieć ciasto, ulep kulę i schłodź w lodówce lub w zamrażarce.
- Śliwki umyj, wypestkuj, przetnij na połówki.
- Ciasto podziel na dwie części. 2/3 ciasta wyłóż na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Na surowe ciasto wyłóż śliwki (przecięciem do góry), zetrzyj na tarce na grubych oczkach pozostałą część ciasta.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
- Ciasto ze śliwkami posyp cukrem pudrem dopiero po wystudzeniu..
Zobacz też:
Przepisy na malinową chmurkę na kilka sposobów Przygotuj ciasto z jagodami, które rozpływa się w ustach