Tarta serowa z borówkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Krucha tarta z borówkami amerykańskimi

Letnia tarta z borówkami - prosty przepis dla każdego. Sprawdź!
/ 07.07.2015 11:48
Tarta serowa z borówkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Krucha tarta z borówkami amerykańskimi i masłem orzechowym nie tylko wspaniale wygląda, ale również nieziemsko smakuje. Sprawdź!

Składniki na kruche ciasto (okrągła blaszka o średnicy 23 cm):

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • Opakowanie serka mascarpone
  • Śmietana słodka 30% - 200ml
  • Dwie łyżeczki cukru pudru
  • Opakowanie borówek amerykańskich
  • Masło orzechowe

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, masło i cukier siekamy i szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wsadzamy do lodówki na ok. 30-45 minut.

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na cienki placek.

3. Blachę do tarty posypujemy bułką tartą (nie trzeba jej natłuszczać). Kładziemy ciasto. Zaginamy rogi.

4. Ciasto nakłuwamy widelcem.

5. Na środek ciasta kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy go grochem lub fasolą. Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

6. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć.

7. Przygotowujemy masę do ciasta: ubijamy na sztywno słodką śmietankę 30%. Dodajemy (powoli) cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy.

8. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je masłem orzechowym. Na wierzch wykładamy masę z serka mascarpone i śmietanki.

9. Całość dekorujemy borówkami amerykańskimi.

Wypróbuj także inne przepisy na tarty:

Tarta z truskawkami

Tarta z czereśniami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/16.07.2018 12:40
Śmietanę ubijać krótko, to się nie zwarzy. O wiele krócej niż np. pianę z białek. I dodawać do serka, nie odwrotnie.
/22.08.2017 08:52
Po ubiciu Śmietany i serka, proponuję dodać Śmietanę do Serka mascarpone ( nie odwrotnie) i wtedy masa powinna wyjść, tak robię masę do innego ciasta i zawsze wychodzi
/28.07.2017 19:10
Trzy razy próbowałam i trzy razy masa się zwarzyła. Przy dłuższym ubijaniu zrobiło się coś w konsystencji masła z mlekiem. Coś jest nie tak z przepisem.
POKAŻ KOMENTARZE (2)