Warkocz makowy na cieście drożdżowym według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na warkocz makowy na cieście drożdżowym:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 3-4 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- opakowanie drożdży instant
- masa makowa domowa
Jak zrobić warkocz makowy na cieście drożdżowym?
Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier oraz suszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy dwa żółtka i wlewamy mleko. Wygniatamy ciasto przez 10 minut do uzyskania zwartej i elastycznej masy. Wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Posypujemy blat od spodu mąką. podsypujemy również wierzch ciasta. Wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Białkiem smarujemy płat ciasta. Kolejne białko dodajemy do masy makowej. Masę makową wykładamy na ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy ciasno w rulon od szerszej strony zaczynając. Przekrawamy go wzdłuż na pół. Następnie zwijamy zaplatając warkocz tak, aby masa makowa pozostawała u góry. Składamy końce i ciasno zwijamy. pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut.
Zobacz inne przepisy w formie wideo