Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym:
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- półtorej szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki śmietany
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczkę soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- serek twarogowy (60 g)
- masło (60 g)
- pół szklanki kremu czekoladowo-orzechowego
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym?
Na początku ucieramy cukier z jajkami na gładka i puszysta masę. Następnie dolewamy olej ciągle miksując. Dodajemy śmietanę oraz startą marchewkę. Do mokrych składników przesiewamy wszystkie przyprawy razem z mąką pszenną. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto będzie za twarde po upieczeniu. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypaną mąką i wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 45-50 minut. Po wyjęciu studzimy ciasto na kratce. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy miękkie masło oraz cukier puder - miksujemy na gładką masę. Dodajemy serek oraz krem orzechowy. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzone ciasto. Smakuje idealnie, posypane posiekanymi orzechami.
Polecamy!
Czy wiesz, jak przygotować tartę z warzywami? Sprawdź! 10 przepisów na pyszne dania z marchewki! Zobacz!