Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem, to ciekawy pomysł na deser. Idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Marchewka nadaje ciastu wilgoci i delikatności. Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 12.03.2018 14:39

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym:

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • półtorej szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczkę soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • serek twarogowy (60 g)
  • masło (60 g)
  • pół szklanki kremu czekoladowo-orzechowego
  •  szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym?

Na początku ucieramy cukier z jajkami na gładka i puszysta masę. Następnie dolewamy olej ciągle miksując. Dodajemy śmietanę oraz startą marchewkę. Do mokrych składników przesiewamy wszystkie przyprawy razem z mąką pszenną. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto będzie za twarde po upieczeniu. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypaną mąką i wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 45-50 minut. Po wyjęciu studzimy ciasto na kratce. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy miękkie masło oraz cukier puder - miksujemy na gładką masę. Dodajemy serek oraz krem orzechowy. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzone ciasto. Smakuje idealnie, posypane posiekanymi orzechami.

Polecamy!

Czy wiesz, jak przygotować tartę z warzywami? Sprawdź! 10 przepisów na pyszne dania z marchewki! Zobacz!

Redakcja poleca

REKLAMA