góra lodowa deser fot. Adobe Stock

To będzie hit tegorocznych świąt! Jeżeli jeszcze nigdy nie robiłaś ciasta Góry Lodowej, czas to nadrobić!

Ten deser zyskał już wielu fanów! Wystarczą podstawowe składniki do wyczarowania tej świątecznej nowości! Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 12.12.2018 10:43
góra lodowa deser fot. Adobe Stock

Góra lodowa na biszkopcie

Składniki:

  • Opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • ¾ litra mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Mocny napar herbaciany do nasączenia

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Dokładnie przesiej obie mąki.
  2. Ubij pianę z białek na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Stopniowo dodawaj żółtka.
  3. Następnie wsypuj warstwami mąki i mieszaj szpatułką do połączenia.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut do suchego patyczka.
  5. Następnie po wystudzeniu przepołów i odstaw. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem.
  6. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Nasącz biszkopt naparem z czarnej lub zielonej herbaty.
  8. Ułóż warstwę kremu i przykryj biszkoptem.
  9. Nałóż kolejna warstwę i poukładaj pionowo okrągłe biszkopty.
  10. Wysmaruj ostatnią warstwą budyniową.

Z herbatnikami na zimno

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników maślanych i czekoladowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • ¾ litra mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Mocny napar herbaciany do nasączenia lub likier pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie folią spożywczą.
  4. Ułóż warstwę herbatników i posmaruj kremem budyniowym.
  5. Powtórz czynność parokrotnie do wykorzystania składników.
  6. Na koniec ułóż na warstwie kremu okrągłe biszkopty, wcześniej nasączone w herbacie lub likierze pomarańczowym.
  7. Przełóż ciasto do lodówki na 2 godziny lub na całą noc do zastygnięcia.

Z kremem karpatkowym

Składniki:

  • Opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • ¾ litra mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Mocny napar herbaciany do nasączenia

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Dokładnie przesiej obie mąki.
  2. Ubij pianę z białek na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Stopniowo dodawaj żółtka.
  3. Następnie wsypuj warstwami mąki i mieszaj szpatułką do połączenia.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut do suchego patyczka.
  5. Następnie po wystudzeniu przepołów i odstaw. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem.
  6. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Nasącz biszkopt naparem z czarnej lub zielonej herbaty.
  8. Ułóż warstwę kremu i przykryj delikatnym biszkoptem. Nałóż kolejna warstwę i poukładaj pionowo okrągłe biszkopty.
  9. Wysmaruj ostatnią warstwą budyniową.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze miękkie pierniczki, jak alpejskie! Sprawdzony przepis! Nie wiesz, czym przełożyć świąteczny piernik? Zobacz nasze pomysły!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)