Jak zrobić świąteczną górę lodową z biszkoptami? Zobacz sprawdzony przepis!

góra lodowa deser fot. Adobe Stock
Ten deser zyskał już wielu fanów! Wystarczą podstawowe składniki do wyczarowania tej świątecznej nowości! Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 12.12.2018 12:17
góra lodowa deser fot. Adobe Stock

Góra lodowa na biszkopcie

Składniki:

  • Opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • ¾ litra mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Mocny napar herbaciany do nasączenia

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Dokładnie przesiej obie mąki.
  2. Ubij pianę z białek na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Stopniowo dodawaj żółtka.
  3. Następnie wsypuj warstwami mąki i mieszaj szpatułką do połączenia.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut do suchego patyczka.
  5. Następnie po wystudzeniu przepołów i odstaw. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem.
  6. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Nasącz biszkopt naparem z czarnej lub zielonej herbaty.
  8. Ułóż warstwę kremu i przykryj biszkoptem.
  9. Nałóż kolejna warstwę i poukładaj pionowo okrągłe biszkopty.
  10. Wysmaruj ostatnią warstwą budyniową.

Z herbatnikami na zimno

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników maślanych i czekoladowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • ¾ litra mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Mocny napar herbaciany do nasączenia lub likier pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie folią spożywczą.
  4. Ułóż warstwę herbatników i posmaruj kremem budyniowym.
  5. Powtórz czynność parokrotnie do wykorzystania składników.
  6. Na koniec ułóż na warstwie kremu okrągłe biszkopty, wcześniej nasączone w herbacie lub likierze pomarańczowym.
  7. Przełóż ciasto do lodówki na 2 godziny lub na całą noc do zastygnięcia.

Z kremem karpatkowym

Składniki:

  • Opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • ¾ litra mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Mocny napar herbaciany do nasączenia

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Dokładnie przesiej obie mąki.
  2. Ubij pianę z białek na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Stopniowo dodawaj żółtka.
  3. Następnie wsypuj warstwami mąki i mieszaj szpatułką do połączenia.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut do suchego patyczka.
  5. Następnie po wystudzeniu przepołów i odstaw. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem.
  6. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Nasącz biszkopt naparem z czarnej lub zielonej herbaty.
  8. Ułóż warstwę kremu i przykryj delikatnym biszkoptem. Nałóż kolejna warstwę i poukładaj pionowo okrągłe biszkopty.
  9. Wysmaruj ostatnią warstwą budyniową.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze miękkie pierniczki, jak alpejskie! Sprawdzony przepis! Nie wiesz, czym przełożyć świąteczny piernik? Zobacz nasze pomysły!