Góra lodowa na biszkopcie
Składniki:
- Opakowanie okrągłych biszkoptów
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 opakowania budyniu w proszku
- ¾ litra mleka pełnotłustego
- 2 łyżki kakao
- Szczypta soli
- Mocny napar herbaciany do nasączenia
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Dokładnie przesiej obie mąki.
- Ubij pianę z białek na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Stopniowo dodawaj żółtka.
- Następnie wsypuj warstwami mąki i mieszaj szpatułką do połączenia.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut do suchego patyczka.
- Następnie po wystudzeniu przepołów i odstaw. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem.
- Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Nasącz biszkopt naparem z czarnej lub zielonej herbaty.
- Ułóż warstwę kremu i przykryj biszkoptem.
- Nałóż kolejna warstwę i poukładaj pionowo okrągłe biszkopty.
- Wysmaruj ostatnią warstwą budyniową.
Z herbatnikami na zimno
Składniki:
- 2 opakowania herbatników maślanych i czekoladowych
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 opakowania budyniu w proszku
- ¾ litra mleka pełnotłustego
- 2 łyżki kakao
- Szczypta soli
- Mocny napar herbaciany do nasączenia lub likier pomarańczowy
Przygotowanie
- Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem. Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie folią spożywczą.
- Ułóż warstwę herbatników i posmaruj kremem budyniowym.
- Powtórz czynność parokrotnie do wykorzystania składników.
- Na koniec ułóż na warstwie kremu okrągłe biszkopty, wcześniej nasączone w herbacie lub likierze pomarańczowym.
- Przełóż ciasto do lodówki na 2 godziny lub na całą noc do zastygnięcia.
Z kremem karpatkowym
Składniki:
- Opakowanie okrągłych biszkoptów
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 opakowania budyniu w proszku
- ¾ litra mleka pełnotłustego
- 2 łyżki kakao
- Szczypta soli
- Mocny napar herbaciany do nasączenia
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Dokładnie przesiej obie mąki.
- Ubij pianę z białek na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Stopniowo dodawaj żółtka.
- Następnie wsypuj warstwami mąki i mieszaj szpatułką do połączenia.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut do suchego patyczka.
- Następnie po wystudzeniu przepołów i odstaw. Zmiksuj masło na gładko razem z cukrem.
- Budyń rozrób w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Nasącz biszkopt naparem z czarnej lub zielonej herbaty.
- Ułóż warstwę kremu i przykryj delikatnym biszkoptem. Nałóż kolejna warstwę i poukładaj pionowo okrągłe biszkopty.
- Wysmaruj ostatnią warstwą budyniową.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze miękkie pierniczki, jak alpejskie! Sprawdzony przepis! Nie wiesz, czym przełożyć świąteczny piernik? Zobacz nasze pomysły!