Jak zrobić sernik jaglany jak snickers? Zobacz też w wersji wegańskiej!

deser jaglany fot. Adobe Stock
Masz ochotę na sernik bez sera? Jeżeli smakuje ci tradycyjna jaglanka z bakaliami, ten sernik pokochasz od pierwszego spróbowania! Sprawdź, jak go zrobić!
Sylwia Kazimierczuk / 23.10.2018 12:16
deser jaglany fot. Adobe Stock

Sernik jaglany

Składniki:

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • Pół szklanki mleka kokosowego
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru
  • Pół kostki masła

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem wypłucz, nawet 2-3 krotnie, aby pozbyć się goryczy.
  2. Wysusz i zmiel za pomocą blendera na gładką masę przypominająca konsystencją budyń.
  3. Zmieszaj z olejem i mlekiem kokosowym. Jajka ubij na sztywno i dodaj do masy jaglanej. Mąkę pszenną zagnieć z cukrem i masłem.
  4. Wyłóż na spód formy do tarty i podpiecz przez 15 minut na złoty kolor. Przełóż masę jaglaną i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sernik jaglany wegański

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • Pół szklanki kisielu z siemienia lnianego
  • 3 łyżki cukru
  • Szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • Łyżeczka agar-agar
  • Woda z cieciorki z puszki

Przygotowanie

  1. Kasze jaglaną wypłucz 2-3 krotnie przed ugotowaniem. Gotuj przez około 15 minut do miękkości.
  2. Wysusz i zmiksuj na gładka masę przypominającą w konsystencji budyń.
  3. Namocz siemię lniane na 20 minut i zalej gorącą wodą.
  4. Przygotowany kisiel zmieszaj z jaglanką, cukrem, mlekiem kokosowym i rozpuszczonym agar-agar.
  5. Wodę z cieciorki ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
  6. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sernik najlepszy zwłaszcza na drugi dzień.

Jak najlepiej przygotować kasze jaglaną do sernika?

Ze względu na swoją gorycz, źle przyrządzona kasza będzie niesmaczna i zepsuje smak deseru. Ważne jest, aby dokładnie wypłukać zanieczyszczenia.

  1. Wstępnie podpraż kaszę na suchej patelni i przepłucz litrem ziemnej wody 2-3 razy.
  2. Przelej następnie wrzątkiem i dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
  3. Gotuj w wodzie do miękkości przez 15 minut. Na koniec wysusz i jeszcze ciepłą okrasz odrobiną masła i zmiksuj na gładko.
  4. Jeżeli jest zbyt sypka, podlej ciepłą woda lub odrobiną oleju.

Sernik jaglany z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • Szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • Laska wanilii
  • Garść orzechów włoskich
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Przed gotowaniem wypłucz 2-3 krotnie kaszę jaglaną. Gotuj przez około 15 minut do miękkości.
  2. Wysusz i zmiksuj na gładko do uzyskania konsystencji budyniu. Dodaj jajka ubite na sztywno z dodatkiem cukru i soli.
  3. Dodaj ziarna z laski wanilii, mleko kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Skrop sokiem z cytryny.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić jeden z najbardziej uzależniających deserów! Przepis na doskonały sernik oreo! Prosty przepis na puszysty sernik wiedeński! Sprawdź, jak go upiec!

Redakcja poleca

REKLAMA