W przygotowaniu bez niezbędny jest rękaw cukierniczy.

Jak zrobić bezy?

Ciekawa jestem, czy pamiętacie swoje pierwsze, samodzielnie wykonane w dzieciństwie desery. Moim było „najłatwiejsze ciasto w świecie” czyli ciasto ze śliwkami z takiej piosenki zespołu Radiowe Nutki oraz bezy. Przy czym tych drugich nigdy nie udało się zrobić dobrze, bo po pół godzinie pieczenia były wyjmowane z piekarnika i zjadane „na surowo”.
/ 19.08.2010 12:26
W przygotowaniu bez niezbędny jest rękaw cukierniczy.

Tak to jest z dziećmi – cierpliwość nie jest ich mocną stroną. A ponieważ domowe wypieki robiłam ze starszymi siostrami, więc zawsze któraś z nas się łamała i prosiła pozostałe, by już wyjąć bezy z piekarnika, bo przecież są rumiane. A słodka piana białkowa była równie pyszna, co gotowe bezy. Chociaż nie chrupała.

Po wielu latach postanowiłam jednak zrobić bezy z prawdziwego zdarzenia. I oto najciekawszy przepis, z kilku, jakie wypróbowałam. Rozgrzej piekarnik do 90-100 stopni Celsjusza.Zagotuj 100 ml wody z 300 g cukru (czyli 1 porcja wody na 3 porcje cukru). Gotuj, aż uzyskasz syrop. Jeśli jest gotowy, po zanurzeniu odrobiny syropu w wodzie stworzy w palcach łatwo ciągliwa kulka.

Zobacz także: Jak zrobić brownie?

Teraz ubij 8 białek na sztywną pianę (dodaj trochę soli, to lepiej się ubiją). Żółtka możesz wykorzystać w innym przepisie – np. na krem waniliowy. Do ubitych białek dodawaj gorący syrop i wymieszaj całość na gładką, połyskującą masę.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj na nią bezowe kleksy (w 4-centymentorych odstępach). Można też użyć rękawa cukierniczego – wyjdą ładne formy. Ale można też narysować na papierze kółko (od spodu, ołówkiem) i ułożyć masę bazową w jego wnętrzu, formując możliwie równy okrąg (taki kształt dobrze nadaje się na tort bezowy z lodami).

Polecamy: Świetne torciki bezowe

Wstaw blachę do piekarnika, ale pozostaw lekko otwarte drzwiczki. Piecz 2 godziny.

Zdejmuj bezy z papieru dopiero po ich ostygnięciu!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/08.09.2010 15:07
a czy ktoś próbował zrobić bezy z płatkami kokosowymi lub zmielonymi migdałami? Sądzę, że mogłoby to być ciekawe aromatyczne połączenie.
/20.08.2010 18:33
Można, bo to nie zmieni znacząco struktury beza (jest ona ważna, żeby potem bezy nie wchłaniały wilgoci). Można też np. dodać odrobinę soku buraczanego (do syropu) - wówczas bezy będą różowe. I nadal smaczne.
/20.08.2010 12:18
Dzisiaj zabieram się za bezy według tego przepisu! Zastanawiam się czy nie można by dodać do masy na bezy jakiegoś dodatku smakowego dla urozmaicenia... np. odrobiny kawy rozpuszczalnej?