Jak zrobić brownie?

Czego poszukujemy w kostce czekolady?
Brownie jest pyszne i łatwo je zrobić. To charakterystyczne ciastko krojone w kwadraty dzieli nazwę z amerykańskimi skautkami i skrzatami. A skład zawdzięcza, według legendy, nieuważnemu kucharzowi.
/ 17.12.2009 15:38
Czego poszukujemy w kostce czekolady?

Brownie jest krojone w płaskie, ciemne, czekoladowe kwadraty. Może ewentualnie przyjąć formę babeczek albo ciastek. Jest zbite i odrobinę mokre, bo częścią jego smakowitego uroku jest lekki zakalec wewnątrz i twardsze, spieczone brzegi. „Nieudaną” recepturę Ameryka zawdzięcza – w jednej z wersji – gospodyni domowej, która zapomniała o proszku do pieczenia, w innej – kucharzowi, który nie dodał do ciasta mąki. W jednym i drugim wypadku opowieść zgadza co do rezultatu. Autorzy wypieku nie przejęli się gafą i uraczyli słodyczą odkrytego przysmaku. 

Klasyczne brownie występuje samo lub z dodatkiem do czekoladowej masy pokruszonych orzechów. Innymi dodatkami mogą być skórka pomarańczowa, rodzynki, kandyzowany imbir czy wiśnie. Czasem polewa się brownie lukrem lub francuską ganache

Zobacz także: Jak dekorować czekoladą?

Nietypowość brownie polega głównie na dość wysokiej dysproporcji czekolady w stosunku do innych składników – na prawie dwie tabliczki gorzkiej przypada „tylko” po ¾ szklanki mąki i cukru i 3 jaja. Dzięki delikatnemu mieszaniu składników z białkiem jajek ciasto staje się bardziej puszyste i roztapia się w ustach. Można piec go krótko, będzie wtedy miękkie i wilgotne. Przepis jest więc na tyle prosty i błyskawiczny, że nie można nie spróbować wykorzystać go w kuchni.

Przepis na brownie z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 160 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
  • 180 g masła
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki pokruszonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną nad ogniem i ostudzoną czekoladę. Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku a potem, stopniowo, mąkę. Połowę ubitych na sztywno białek dodajemy delikatnie do masy i dokładnie mieszamy, potem łączymy z pozostałą częścią białek. Masę wlewamy do prostokątnej formy (pojemność ok. 1,5 litra), wysmarowanej masłem i poprószonej mąką.

Pieczemy przez ok. 25-35 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

  

Przepis na podstawie książki „Kuchnia Neli” Anieli Rubinstein.

Redakcja poleca

REKLAMA