Brownie jest krojone w płaskie, ciemne, czekoladowe kwadraty. Może ewentualnie przyjąć formę babeczek albo ciastek. Jest zbite i odrobinę mokre, bo częścią jego smakowitego uroku jest lekki zakalec wewnątrz i twardsze, spieczone brzegi. „Nieudaną” recepturę Ameryka zawdzięcza – w jednej z wersji – gospodyni domowej, która zapomniała o proszku do pieczenia, w innej – kucharzowi, który nie dodał do ciasta mąki. W jednym i drugim wypadku opowieść zgadza co do rezultatu. Autorzy wypieku nie przejęli się gafą i uraczyli słodyczą odkrytego przysmaku.
Klasyczne brownie występuje samo lub z dodatkiem do czekoladowej masy pokruszonych orzechów. Innymi dodatkami mogą być skórka pomarańczowa, rodzynki, kandyzowany imbir czy wiśnie. Czasem polewa się brownie lukrem lub francuską ganache.
Zobacz także: Jak dekorować czekoladą?
Nietypowość brownie polega głównie na dość wysokiej dysproporcji czekolady w stosunku do innych składników – na prawie dwie tabliczki gorzkiej przypada „tylko” po ¾ szklanki mąki i cukru i 3 jaja. Dzięki delikatnemu mieszaniu składników z białkiem jajek ciasto staje się bardziej puszyste i roztapia się w ustach. Można piec go krótko, będzie wtedy miękkie i wilgotne. Przepis jest więc na tyle prosty i błyskawiczny, że nie można nie spróbować wykorzystać go w kuchni.
Przepis na brownie z orzechami włoskimi
Składniki:
- 160 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
- 180 g masła
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną nad ogniem i ostudzoną czekoladę. Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku a potem, stopniowo, mąkę. Połowę ubitych na sztywno białek dodajemy delikatnie do masy i dokładnie mieszamy, potem łączymy z pozostałą częścią białek. Masę wlewamy do prostokątnej formy (pojemność ok. 1,5 litra), wysmarowanej masłem i poprószonej mąką.
Pieczemy przez ok. 25-35 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Przepis na podstawie książki „Kuchnia Neli” Anieli Rubinstein.