Dekoracje można wykonać z czekolady schłodzonej jak i z rozpuszczonej. Najłatwiej jest oczywiście wykonać glazurę do ciasta. Jednak mistrz kuchni na tym nie poprzestaje. Zatem do dzieła.
Co można wyczarować z rozgrzanej czekolady
Rozpuść czekoladę w gorącej wodnej kąpieli. Możesz z niej zrobić czekoladowe rureczki, listki, delikatne dekoracje o fikuśnych kształtach, figurki lub oblać nią owoce. Możliwości jest wiele, ale po kolei.
Rureczki czekoladowe
Musisz przygotować blachę, np. spód z tortownicy. Wysmaruj ją oliwą i na tak przygotowanej blasze rozprowadź czekoladę jak najcieńszą warstwą. Kiedy czekolada wystygnie zdrapuj ją szerokim ostrzem lub metalową łopatką.
Czekoladowe listki
Przygotuj listki róży lub innej rośliny – umyj je i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Chwytaj kolejno listki za ogonki i maczaj je jedną stroną w czekoladzie. Odkładaj je na papier do pieczenia – zieloną stroną odwrócone do papieru.
Poczekaj aż czekolada w pełni zastygnie i delikatnie oddziel zielone listki – chwytając je za ogonki, od czekoladowych.
Dekoracje – czekoladowe ornamenty
Przygotuj sobie tutkę lub woreczek foliowy, zrób na czubku maleńką dziurkę. Umieść rozpuszczoną czekoladę w tutce lub woreczku i przez małą dziurkę wyciskaj ją rysując na papierze do pieczenia delikatne wzoru. Kiedy czekolada stężeje zdejmiesz dekoracje z papieru i ułożysz na cieście.
Jeśli nabierzesz wprawy możesz też malować wzory od razu na wypieku.
Czekoladowe figurki
Rozpuszczoną czekoladę wlej do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia – niech warstwa czekolady ma grubość około pół centymetra. Kiedy ostygnie wytnij z niej za pomocą foremek wybrane kształty lub posługując się nożem wycinaj szablony.
Polecamy: Wadowicka kremówka
Nie tylko z gorącej czekolady
Ze schłodzonej czekolady również można wykonać dekorację – nożykiem do warzyw zeskrob warstwy czekolady, a uzyskasz długie wiórki czekoladowe, możesz też zatrzeć czekoladę na tarce do warzyw – wówczas wiórki będą mniejsze.
Czytaj także: Esencja waniliowa