Ciasto 3 bit przygotowywane na bazie masy budyniowej i puszystej, ubitej śmietany to kaloryczne, lecz niezwykle smaczne ciasto bez pieczenia. Wykorzystując herbatniki lub słone krakersy zbalansujemy słodycz deseru. Dodatek dżemu, frużeliny lub owoców sezonowych wzbogaci i podkreśli smak ciasta. Sprawdź nasze przepisy na 3 bit!
Ciasto 3 bit bez pieczenia: przepis
Oto składniki na ciasto 3 bit bez pieczenia:
- 2 opakowania herbatników
- Puszka mleka skondensowanego
- 2 szklanki mleka
- ekstrakt waniliowy
- ¼ szklanki cukru
- ¼ kostki masła
- 3 łyżki mąki
- opakowanie śmietanki kremówki
- kawałek czekolady gorzkiej
Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na początku układamy pierwszą warstwę herbatników. Mleko skondensowane gotujemy do uzyskania gęstej i brązowej masy przez około 10 minut. Kiedy zgęstnieje i ostygnie przelewamy na herbatniki. Nakładamy kolejną warstwę ciastek. W rondelku zagotowujemy mleko, dorzucamy masło, ekstrakt waniliowy i cukier. Gotujemy przez 5 minut i dosypujemy mąkę. Ugotowaną masę budyniową studzimy i układamy warstwowo. Ubijamy śmietankę kremówkę na puszysta masę przez około 5 minut i nakładamy na herbatniki. Na koniec ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch 3 bit. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki, najlepiej na około 2-3 godziny.
Ciasto 3 bit z budyniem
Oto składniki na ciasto 3 bit z budyniem:
- opakowanie dowolnych herbatników
- 400 g karmelu
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- czekolada mleczna
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto 3 bit z budyniem?
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rozkładamy pierwszą warstwę herbatników lub innych kruchych ciastek. Smarujemy karmelem. Jajka ubijamy na sztywno razem z mlekiem. Dodajemy mąkę i cukier. Tak przygotowaną masą budyniową przekładamy naprzemiennie z herbatnikami i karmelem. Wierzch posypujemy starta czekoladą. Zawijamy całość folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Idealnie smakuje z sezonowymi owocami lub dżemem.
Ciasto 3 bit na krakersach
Oto składniki na ciasto 3 bit na krakersach:
- 2 opakowania słonych krakersów
- kajmak
- dżem wiśniowy
- budyń śmietankowy
- opakowanie śmietany kremówki
- 2 szklanki mleka
- pół kostki masła
- czekolada mleczna
Jak zrobić ciasto 3 bit na krakersach?
Budyń należy ugotować z mlekiem. Po wystudzeniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Pierwsza warstwę herbatników przekładamy kolejno kajmakiem, dżemem wiśniowym oraz śmietaną. Na sam koniec oprószamy startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto 3 bit wkładamy do lodówki na nie mniej niż 2 godziny.
Sprawdź inne przepisy na desery