Czy wiesz, że w czasie, gdy czekasz na dostawcę pizzy lub kelnera we włoskiej restauracji, równie dobrze możesz sama przygotować wyśmienitą pepperoni, podać, zjeść, a dodatkowo jeszcze posprzątać po posiłku? A jeżeli dodamy, że dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko na czasie i pieniądzach, lecz także zachowasz linię, bo zjesz o połowę mniej kalorii? Tak to możliwe, zatem możesz już rozgrzewać piekarnik i dzwonić po przyjaciółki.
Zanim jednak zabierzesz się do przygotowań, upewnij się, że w swojej domowej spiżarce posiadasz: 4 białe chlebki pita, ok. 400 g pomidorów z puszki z ziołami, niewielką ilość chilli w proszku (na pewno gdzieś się znajdzie), niezastąpione plastry papryczki pepperoni, czerwoną cebulę, paprykę (najlepiej żółtą) oraz parmezan.
Nie obejdzie się również bez ziół - rukoli i bazylii - mają one magiczną moc, ponieważ nadają każdej potrawie unikatowy smak i zapach, a jeżeli jesteś na diecie, dodatkowo urozmaicą niskotłuszczowe dania i mogą korzystnie wpłynąć na trawienie.
Polecamy: Jak zrobić Chicago pizza?
Jak to zrobić? - czyli poradnik dla początkujących i nie tylko
Ostrym nożem natnij naokoło brzeg każdej pity (ok. 1 cm) od krawędzi, następnie umieść je na górnej półce piekarnika i piecz przez 2 minuty aby stały się kruche. W tym czasie zajmij się pomidorami - odsącz je na sitku i równomiernie posmaruj wszystkie placki. Posyp szczyptą cukru pudru i chilli, kolejno układaj na nich pozostałe składniki, a na końcu posyp parmezanem.
Tak gotowe pizze wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika na około 8 minut. Przed podaniem skrop octem balsamicznym i udekoruj bazylią i rukolą. Warto dodać, że jest to tylko propozycja - możesz również wzbogacić swoją potrawę, np. kukurydzą, cukinią lub tuńczykiem z puszki, a białą pitę zastąpić pełnoziarnistą.
Czy nie za tę dowolność kochamy włoską pizzę?
Zobacz też: Pizza - tajniki sukcesu