Dietetyczna pizza pepperoni? Tak, to możliwe

Wyśmienita pizza pepperoni.
Jeżeli czytasz ten tekst, to znaczy, że należysz do sporego grona miłośników pizzy pepperoni, która nie tylko rewelacyjnie smakuje, lecz także sprzyja towarzyskim spotkaniom. Ile razy słyszałaś pytanie znajomych: "Idziemy na pizzę?", ale musiałaś odmówić, bo byłaś na diecie lub czułaś, że na samą myśl spodnie robią się ciasne? Nie warto odmawiać sobie prostych przyjemności, dlatego pora zrewolucjonizować recepturę pysznej pizzy tak, aby sprzyjała naszej sylwetce.
/ 01.03.2011 19:11
Wyśmienita pizza pepperoni.

Czy wiesz, że w czasie, gdy czekasz na dostawcę pizzy lub kelnera we włoskiej restauracji, równie dobrze możesz sama przygotować wyśmienitą pepperoni, podać, zjeść, a dodatkowo jeszcze posprzątać po posiłku? A jeżeli dodamy, że dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko na czasie i pieniądzach, lecz także zachowasz linię, bo zjesz o połowę mniej kalorii? Tak to możliwe, zatem możesz już rozgrzewać piekarnik i dzwonić po przyjaciółki.

Zanim jednak zabierzesz się do przygotowań, upewnij się, że w swojej domowej spiżarce posiadasz: 4 białe chlebki pita, ok. 400 g pomidorów z puszki z ziołami, niewielką ilość chilli w proszku (na pewno gdzieś się znajdzie), niezastąpione plastry papryczki pepperoni, czerwoną cebulę, paprykę (najlepiej żółtą) oraz parmezan.

Nie obejdzie się również bez ziół - rukoli i bazylii - mają one magiczną moc, ponieważ nadają każdej potrawie unikatowy smak i zapach, a jeżeli jesteś na diecie, dodatkowo urozmaicą niskotłuszczowe dania i mogą korzystnie wpłynąć na trawienie.

Polecamy: Jak zrobić Chicago pizza?

Jak to zrobić? - czyli poradnik dla początkujących i nie tylko

Ostrym nożem natnij naokoło brzeg każdej pity (ok. 1 cm) od krawędzi, następnie umieść je na górnej półce piekarnika i piecz przez 2 minuty aby stały się kruche. W tym czasie zajmij się pomidorami - odsącz je na sitku i równomiernie posmaruj wszystkie placki. Posyp szczyptą cukru pudru i chilli, kolejno układaj na nich pozostałe składniki, a na końcu posyp parmezanem.

Tak gotowe pizze wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika na około 8 minut. Przed podaniem skrop octem balsamicznym i udekoruj bazylią i rukolą. Warto dodać, że jest to tylko propozycja - możesz również wzbogacić swoją potrawę, np. kukurydzą, cukinią lub tuńczykiem z puszki, a białą pitę zastąpić pełnoziarnistą.

Czy nie za tę  dowolność kochamy włoską pizzę?

Zobacz też: Pizza - tajniki sukcesu

Redakcja poleca

REKLAMA