Jak zrobić kanadyjskie kruche ciasto?

Placek na kanadyjskim kruchym cieście.
Ciasto kruche to specjał kulinarny, który potrafi zrobić każda gospodyni - nie ma obawy, że opadnie, że będzie w nim zakale, a jak zagnieciemy za dużo ciasta - można je łatwo przechować w zamrażalniku. Kanadyjskie kruche ciasto niczym nie ustępuje w smaku polskiemu.
/ 28.11.2010 11:43
Placek na kanadyjskim kruchym cieście.

A zatem ciasto kruche ma wszystkie zalety, które powinno mieć każde ciasto. A skoro należy niemalże do ideału, to proponuje spróbować kanadyjskiego pomysłu na kruche ciasto.

Placek jak placek

Zagnieć kruche ciast: mąka, masło, woda i szczypta soli. Rozwałkuj je i ułóż na natłuszczonej tortownicy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut - do czasu, aż ciasto będzie miało jasnozłoty kolor. Po tym czasie wyjmij placek z piekarnika i zajmij się nadzieniem.

Nadzienie

Ciasto kruche pozwala wykorzystać fantazję - na kruchym spodzie pieczone są francuskie tarty i polskie mazurki. A co na to Kanadyjczycy? Składniki potrzebne do zrobienia masy przywodzą na myśl Święta. Cukier puder, mąka, śmietana, masło, białe wino, rodzynki, orzechy włoskie, gałka muszkatołowa, goździki, żółtka, białka - to składniki niezbędne do zrobienia masy. 

Polecamy: Staropolski sposób na ciasto francuskie

Co najpierw, a co potem

Żółtka rozbij widelcem. Białka ubij mikserem. Zanim z białek powstanie sztywna piana dodaj do nich cukier puder i żółtka. W innym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę i rozdrobnione w moździerzu przyprawy - gałką muszkatołową i goździkami. Teraz do piany z cukrem i żółtkami dodawaj raz łyżkę śmietany, raz łyżkę mąki z przyprawami - już na tym etapie zapach goździków wypełnia dom.

Ostatnim etapem tworzenia masy jest dodanie rodzynek, pokruszonych orzechów, stopionego i ostudzonego masła z winem. Całość wymieszaj delikatnie, np. drewnianą łopatką.

Czas na finał

Masę wylej na kruchy spód - pamiętaj by był zimny. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, a po 5 minutach zmniejsz temperaturę i piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 160 - 170 oC. 

Czytaj także: Jakie znasz rodzaje ciast?

Redakcja poleca

REKLAMA