A zatem ciasto kruche ma wszystkie zalety, które powinno mieć każde ciasto. A skoro należy niemalże do ideału, to proponuje spróbować kanadyjskiego pomysłu na kruche ciasto.
Placek jak placek
Zagnieć kruche ciast: mąka, masło, woda i szczypta soli. Rozwałkuj je i ułóż na natłuszczonej tortownicy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut - do czasu, aż ciasto będzie miało jasnozłoty kolor. Po tym czasie wyjmij placek z piekarnika i zajmij się nadzieniem.
Nadzienie
Ciasto kruche pozwala wykorzystać fantazję - na kruchym spodzie pieczone są francuskie tarty i polskie mazurki. A co na to Kanadyjczycy? Składniki potrzebne do zrobienia masy przywodzą na myśl Święta. Cukier puder, mąka, śmietana, masło, białe wino, rodzynki, orzechy włoskie, gałka muszkatołowa, goździki, żółtka, białka - to składniki niezbędne do zrobienia masy.
Polecamy: Staropolski sposób na ciasto francuskie
Co najpierw, a co potem
Żółtka rozbij widelcem. Białka ubij mikserem. Zanim z białek powstanie sztywna piana dodaj do nich cukier puder i żółtka. W innym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę i rozdrobnione w moździerzu przyprawy - gałką muszkatołową i goździkami. Teraz do piany z cukrem i żółtkami dodawaj raz łyżkę śmietany, raz łyżkę mąki z przyprawami - już na tym etapie zapach goździków wypełnia dom.
Ostatnim etapem tworzenia masy jest dodanie rodzynek, pokruszonych orzechów, stopionego i ostudzonego masła z winem. Całość wymieszaj delikatnie, np. drewnianą łopatką.
Czas na finał
Masę wylej na kruchy spód - pamiętaj by był zimny. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, a po 5 minutach zmniejsz temperaturę i piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 160 - 170 oC.
Czytaj także: Jakie znasz rodzaje ciast?