Kogel mogel przepis fot. Adobe Stock

Kogel mogel - 3 proste przepisy na deser z dzieciństwa

Klasyczny przepis na kogel mogel składa się z żółtek jajek i cukru. Ale możesz wzbogacić go o ubite białka lub kakao.
Małgorzata Machnicka / 22.02.2021 12:17
Kogel mogel przepis fot. Adobe Stock

Kogel mogel to deser znany w polskiej kuchni od XVII wieku, najprawdopodobniej pochodzi z kuchni żydowskiej. Największą popularność zyskał w czasach PRL, kiedy słodycze (i produkty do ich przygotowania) były trudno dostępne.

Podstawowy przepis na kogel mogel składa się z surowych żółtek i cukru. Można również dodać do niego ubite białka - będzie wtedy jeszcze lżejszy i bardziej puszysty, albo kakao - otrzymasz wtedy pyszny, kakaowy kogel mogel.

Żółtka na kogel mogel możesz ubijać mikserem, trzepaczką albo łyżeczką. Polecamy ucierać jajka nad garnkiem z kąpielą wodną - cukier szybciej się rozpuści.

Spis treści:

  1. Kogel mogel z samych żółtek
  2. Kogel mogel z białkiem
  3. Kogel mogel z kakao

Przepis na kogel mogel z żółtek

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek i przełóż je do miski. 
  2. Dodaj cukier i ucieraj za pomocą trzepaczki, aż uzyskasz puszystą masę.
  3. Kogel mogel podawaj od razu, może być delikatnie schłodzony.

Przepis na kogel mogel z białkami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. W misce utrzyj żółtka razem z cukrem na gładką masę.
  3. Białko rozkłóć w misce i stopniowo dodawaj do masy z żółtek.
  4. Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę.
  5. Kogel mogel podawaj lekko schłodzony.

przepisy na kogel mogel
fot. Adobe Stock

Przepis na czekoladowy kogel mogel

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Żółtka, za pomocą blendera lub łyżeczki, utrzyj z cukrem na gładką masę.
  3. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj całość.
  4. Kakaowy kogel mogel podawaj z odrobiną startej gorzkiej czekolady.

przepis na kogel mogel z kakao
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na desery:

Czy wiesz jak zrobić kuleczki czekoladowe?
Czy wiesz jak zrobić kuleczki czekoladowe?
Kuleczki czekoladowe są łatwe i szybkie do zrobienia.
Czy wiesz jak przygotować malinowy puch?
Czy wiesz jak przygotować malinowy puch?
Przepis na przetwory z malin.
Czy wiesz jak przygotować sorbet z pomarańczy?
Czy wiesz jak przygotować sorbet z pomarańczy?
Oto przepis na sorbet z pomarańczy.
Brownie z dynią i mascarpone - mocno czekoladowe
Brownie z dynią i mascarpone - mocno czekoladowe
Ten przepis na jesienne ciasto z dynią i czekoladą będzie twoim ulubionym: brownie z dynią jest bardzo mięsiste i delikatne, a przy tym intensywne w smaku. Upieczesz je w 25 minut.
Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser
Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser
Tiramisu to deser z biszkoptów nasączonych kawą przełożonych delikatnym mascarpone. Górę ciasta oprósz kakao i podawaj nie tylko w upalne dni.
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone to bardzo szybki sposób, by w kilka minut przygotować coś słodkiego. Dodaj do niego świeżych malin oraz kakao bez cukru.
Sernik z mascarpone i rodzynkami - przepis na kuszące ciasto
Sernik z mascarpone i rodzynkami - przepis na kuszące ciasto
Sernik z mascarpone ma nieco inną konsystencję, niż ten tradycyjny. Dodatek sera mascarpone sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza i bardziej wilgotna.
Creme brulée - francuski krem waniliowy - przepis
Creme brulée - francuski krem waniliowy - przepis
Creme brulée to francuski krem waniliowy. Jest pyszny - sprawdź przepis!
Tagi: jajka