Kogel mogel to deser znany w polskiej kuchni od XVII wieku, najprawdopodobniej pochodzi z kuchni żydowskiej. Największą popularność zyskał w czasach PRL, kiedy słodycze (i produkty do ich przygotowania) były trudno dostępne.
Podstawowy przepis na kogel mogel składa się z surowych żółtek i cukru. Można również dodać do niego ubite białka - będzie wtedy jeszcze lżejszy i bardziej puszysty, albo kakao - otrzymasz wtedy pyszny, kakaowy kogel mogel.
Żółtka na kogel mogel możesz ubijać mikserem, trzepaczką albo łyżeczką. Polecamy ucierać jajka nad garnkiem z kąpielą wodną - cukier szybciej się rozpuści.
Spis treści:
Przepis na kogel mogel z żółtek
Składniki:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek i przełóż je do miski.
- Dodaj cukier i ucieraj za pomocą trzepaczki, aż uzyskasz puszystą masę.
- Kogel mogel podawaj od razu, może być delikatnie schłodzony.
Przepis na kogel mogel z białkami
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- W misce utrzyj żółtka razem z cukrem na gładką masę.
- Białko rozkłóć w misce i stopniowo dodawaj do masy z żółtek.
- Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę.
- Kogel mogel podawaj lekko schłodzony.
fot. Adobe Stock
Przepis na czekoladowy kogel mogel
Składniki:
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka, za pomocą blendera lub łyżeczki, utrzyj z cukrem na gładką masę.
- Dodaj kakao i ponownie wymieszaj całość.
- Kakaowy kogel mogel podawaj z odrobiną startej gorzkiej czekolady.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na desery: