Dietetyczny creme brulee z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

"Odchudzona" wersja kultowego deseru!
Weronika Kwaśniak / 27.05.2016 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Dietetyczny creme brulee z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag truskawek
  • łyżka miodu akacjowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka masła
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dietetyczny creme brulee z truskawkami!

  1. Truskawki dokładnie opłucz, osącz, odszypułkuj.
  2. Każdą przekrój na pół, większe pokrój w ćwiartki.
  3. Pokrojone owoce wymieszaj z miodem, przełóż do dwóch kokilek.  
  4. Mleko zagotuj z cukrem, masłem i miąższem wanilii.
  5. Cały czas mieszając, wsyp opłukaną kaszę kukurydzianą.
  6. Gotuj, aż zgęstnieje.
  7. Ugotowaną kaszkę rozłóż na truskawkach.
  8. Całość wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C.
  9. Deser posyp dodatkowym cukrem, opal palnikiem, aby cukier się skarmelizował, tworząc na powierzchni skorupkę. Od razu podawaj.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA