RABARBAR: tarta z rabarbarem, rabarbar z kruszonką i inne

Ciasta z rabarbarem fot. Fotolia
Rabarbar to doskonałe letnie warzywo, które ciekawie komponuje się w deserach i napojach – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 20.06.2017 15:53
Ciasta z rabarbarem fot. Fotolia

Rabarbar to cenne źródło witaminy C i E, które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz wzmacnia odporność. Ciekawie komponuje się w słodkiej tarcie lub z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Orzeźwiający kompot na bazie rabarbaru z pewnością sprawdzi się podczas letnich spotkań z rodziną. Sprawdź nasze przepisy z dodatkiem rabarbaru!

Tarta z rabarbarem: przepis

Oto składniki na tartę z rabarbarem:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 400 g rabarbaru
  • 200 g cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić tartę z rabarbarem?

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę na tartę delikatnie smarujemy tłuszczem i wykładamy gotowym ciastem francuskim. Rabarbar kroimy na 1,5 cm kawałki. Obtaczamy w mące i łączymy z masłem. Tak przygotowane nadzienie układamy na płachcie ciasta. Tworzymy kruszonkę w połączeniu z resztą masła i mąki i oprószamy całe nadzienie z rabarbaru. Tarte pieczemy przez 40 minut do zbrązowienia brzegów ciasta. Tak przyrządzoną tartę z rabarbarem możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem lodów waniliowych.

Rabarbar z kruszonką: przepis

Oto składniki na rabarbar z kruszonką:

  • 300 g rabarbaru
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • szczypta cynamonu
  • szklanka płatków owsianych
  • pół kostki masła

Jak zrobić rabarbar z kruszonką?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Mieszamy cukier, szczyptę cynamonu, płatki owsiane i delikatnie podprażamy na patelni. Mieszamy z pokrojonym rabarbarem i ubitym jajkiem. Całość mieszamy ze sobą i pieczemy w formie do ciasta przez około 40 minut. Tak przygotowany rabarbar z kruszonką idealnie smakuje na ciepło i na zimno z gałką lodów.

Kompot z rabarbaru: przepis

Oto składniki na kompot z rabarbaru:

  • 400 g rabarbaru
  • szklanka cukru
  • 5 cm kawałek imbiru

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rabarbar mieszamy z cukrem i czekamy do wypuszczenia soku. Całość podgrzewamy w rondelku przez około 5 minut. Imbir przekładamy do rondla i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez około 20 minut. Tak przygotowany kompot z rabarbaru idealnie smakuje schłodzony z kostkami lodu.

Sprawdź inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA