Rabarbar to cenne źródło witaminy C i E, które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz wzmacnia odporność. Ciekawie komponuje się w słodkiej tarcie lub z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Orzeźwiający kompot na bazie rabarbaru z pewnością sprawdzi się podczas letnich spotkań z rodziną. Sprawdź nasze przepisy z dodatkiem rabarbaru!
Tarta z rabarbarem: przepis
Oto składniki na tartę z rabarbarem:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 400 g rabarbaru
- 200 g cukru
- ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki masła
Jak zrobić tartę z rabarbarem?
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę na tartę delikatnie smarujemy tłuszczem i wykładamy gotowym ciastem francuskim. Rabarbar kroimy na 1,5 cm kawałki. Obtaczamy w mące i łączymy z masłem. Tak przygotowane nadzienie układamy na płachcie ciasta. Tworzymy kruszonkę w połączeniu z resztą masła i mąki i oprószamy całe nadzienie z rabarbaru. Tarte pieczemy przez 40 minut do zbrązowienia brzegów ciasta. Tak przyrządzoną tartę z rabarbarem możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem lodów waniliowych.
Rabarbar z kruszonką: przepis
Oto składniki na rabarbar z kruszonką:
- 300 g rabarbaru
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki
- jajko
- szczypta cynamonu
- szklanka płatków owsianych
- pół kostki masła
Jak zrobić rabarbar z kruszonką?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Mieszamy cukier, szczyptę cynamonu, płatki owsiane i delikatnie podprażamy na patelni. Mieszamy z pokrojonym rabarbarem i ubitym jajkiem. Całość mieszamy ze sobą i pieczemy w formie do ciasta przez około 40 minut. Tak przygotowany rabarbar z kruszonką idealnie smakuje na ciepło i na zimno z gałką lodów.
Kompot z rabarbaru: przepis
Oto składniki na kompot z rabarbaru:
- 400 g rabarbaru
- szklanka cukru
- 5 cm kawałek imbiru
Jak zrobić kompot z rabarbaru?
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rabarbar mieszamy z cukrem i czekamy do wypuszczenia soku. Całość podgrzewamy w rondelku przez około 5 minut. Imbir przekładamy do rondla i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez około 20 minut. Tak przygotowany kompot z rabarbaru idealnie smakuje schłodzony z kostkami lodu.
Sprawdź inne przepisy na desery