Tarta z rabarbarem i galaretką - przepis składniki i przygotowanie

Tarta z rabarbarem - przepis fot. Fotolia
Tarta grzechu warta! Sprawdź nasz przepis na pyszną tartę z rabarbarem!
Weronika Kwaśniak / 21.05.2015 16:36
Tarta z rabarbarem - przepis fot. Fotolia

Składniki na tartę z rabarbarem:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 75 dag rabarbaru
  • 15 dag cukru
  • opakowanie galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania tarty z rabarbarem:

  1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, ostudzić.
  2. Masło zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką.
  3. Dodać cukier puder, jajko, szczyptę soli i śmietanę. Wymieszać, zarobić kruche ciasto.
  4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić.
  5. Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
  6. Zagotować 1/2 litra wody z cukrem.
  7. Do gotującego się syropu wrzucić rabarbar. Gotować, aż będzie miękki, osączyć, ostudzić.
  8. Ciasto na tartę z rabarbarem cienko rozwałkować.
  9. Wyłożyć nim dno i boki formy, uformować ozdobny brzeg.
  10. Upiec na rumiano w 200ºC, ostudzić. Na cieście ułożyć rabarbar, zalać galaretką.
  11. Ciasto z rabarbarem podawać ostudzone.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na ciasta:

Redakcja poleca

REKLAMA