Składniki na tartę z rabarbarem:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- 75 dag rabarbaru
- 15 dag cukru
- opakowanie galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania tarty z rabarbarem:
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, ostudzić.
- Masło zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką.
- Dodać cukier puder, jajko, szczyptę soli i śmietanę. Wymieszać, zarobić kruche ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić.
- Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
- Zagotować 1/2 litra wody z cukrem.
- Do gotującego się syropu wrzucić rabarbar. Gotować, aż będzie miękki, osączyć, ostudzić.
- Ciasto na tartę z rabarbarem cienko rozwałkować.
- Wyłożyć nim dno i boki formy, uformować ozdobny brzeg.
- Upiec na rumiano w 200ºC, ostudzić. Na cieście ułożyć rabarbar, zalać galaretką.
- Ciasto z rabarbarem podawać ostudzone.