Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1/2 kg rabarbaru
- 2 jajka
- 25 dag białego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok i skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru
- rum
- syrop malinowy
- 2 łyżki konfitur morelowych
- cukier waniliowy
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Rozmrozić ciasto. Rozwałkować. Wypełnić natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
- Obrany rabarbar pokroić na kwawałki.
- Utrzeć żółtka z cukrem. Wsypać mąkę ziemniaczamą. Połączyć z serem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i małą ilością rumu. Ubić pianę z białek. Wymieszać z masą.
- Pomarować masą ciasto. Ułożyć rabarbar. Piec kwadrans. Wyjąć z piekarnika. Konfuturę pogdrzać z sokiem malinowym. Polać ciasto.