Ciasto z patelni z toffi i orzechami
Oto składniki na ciasto z patelni z toffi i orzechami:
- kostka miękkiego masła
- szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- opakowanie bakalii
- garść toffi
- kilka owoców kumkwatu (do dekoracji)
Jak zrobić ciasto z patelni z toffi i orzechami?
Kostkę miękkiego masła ucieramy w misce razem z brązowym cukrem na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy jajka, mleko, skrobię ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy wcześniej przesianą mąkę. Całość ugniatamy za pomocą rąk tak, aby utworzyć zwarta i jednolita kulę. Patelnię (przystosowaną do zapiekania w piekarniku) smarujemy tłuszczem. Na wierzch układamy połowę ciasta i równomiernie rozsmarowujemy na patelni. Posypujemy siekaną gorzką czekoladą, bakaliami oraz toffi. Następnie nakładamy kolejną warstwę ciasta i posypujemy resztą składników w podobnej kolejności. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Jeżeli chcemy, aby ciasto było wilgotniejsze, należy wyjąć je 5-7 minut wcześniej. Opcjonalnie dekorujemy ciasto plasterkami kumkwatu. Tak przygotowane ciasto doskonale smakuje zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.
Zobacz inne przepisy w formie wideo