Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i cranberries
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 350 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżka stołowa mleka
- 250 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
Krem waniliowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- Kakao
- 50 g suszonych cranberries
Polecamy: Bułeczki z rodzynkami
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec
w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać cranberries. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem
5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj
Zobacz także: Przepisy z bakaliami