Baranek z ciasta na wielkanocnym stole wygląda przepięknie, a przy tym może smakować wybornie. Dawniej baranki z ciasta pieczone na Wielkanoc przygotowywano z ciasta chlebowego, dziś smakują tak samo dobrze jak babki wielkanocne.
Baranek wielkanocny to symbol płodności i zwycięstwa życia nad śmiercią. Na śniadanie wielkanocne warto ulepić baranka z masła - na deser upiecz baranka wielkanocnego z ciasta.
Baranek wielkanocny z ciasta babkowego
Składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 żółtko,
- 80 g masła,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- cukier puder,
- masło do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i ostudź.
- Obie mąki przesiej i wymieszaj.
- Jajka i dodatkowe żółtko utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Do jajek dodaj mąki, delikatnie mieszając. Następnie wlej roztopione masło.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
- Upieczonego baranka z ciasta wystudź w formie.
- Jeśli baranek za bardzo wyrośnie, zetnij podstawę, by można było go postawić.
fot. Adobe Stock
Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Składniki:
- 500 g mąki,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 40 g roztopionego masła,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- rodzynki,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do ciasta dodaj pozostałe składniki: cukier, masło, sól i mąkę.
- Zagnieć ciasto, wyrabiając je ręką. Ciasto przykryj i odstaw na 30 - 40 minut.
- Ponownie zagnieć ciasto wyrabiając je przez minutę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta odrywaj porcje i układaj na papierze tak, jak na poniższym zdjęciu. Większy kawałek ciasta przeznacz na głowę baranka.
- W miejsce oczu lekko wciśnij rodzynki, umieść je także na dole nóg.
- Baranka z ciasta przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Jajko rozkłóć i posmaruj nim baranka.
- Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem (poza głową i nogami).
fot. Adobe Stock
Zobacz więcej przepisów wielkanocnych:
Serniki na Wielkanoc - przepisy na smaczne ciasta świąteczne
Pasztet wielkanocny - 23 przepisy na świąteczny przysmak
Sos chrzanowy wielkanocny - przepisy na sosy do jajek i do mięs