Baranek z ciasta - przepisy na smaczne baranki wielkanocne

baranek z ciasta fot. Adobe Stock
Baranek z ciasta to dekoracja i smaczne ciasto w jednym. Zwłaszcza, jeśli będzie to baranek wielkanocny z ciasta babkowego albo baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego. Zobacz czego potrzebujesz.
/ 16.03.2021 14:22
baranek z ciasta fot. Adobe Stock

Baranek z ciasta na wielkanocnym stole wygląda przepięknie, a przy tym może smakować wybornie. Dawniej baranki z ciasta pieczone na Wielkanoc przygotowywano z ciasta chlebowego, dziś smakują tak samo dobrze jak babki wielkanocne.

Baranek wielkanocny to symbol płodności i zwycięstwa życia nad śmiercią. Na śniadanie wielkanocne warto ulepić baranka z masła - na deser upiecz baranka wielkanocnego z ciasta.

Baranek wielkanocny z ciasta babkowego

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • cukier puder,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i ostudź.
  2. Obie mąki przesiej i wymieszaj.
  3. Jajka i dodatkowe żółtko utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  4. Do jajek dodaj mąki, delikatnie mieszając. Następnie wlej roztopione masło.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
  6. Upieczonego baranka z ciasta wystudź w formie.
  7. Jeśli baranek za bardzo wyrośnie, zetnij podstawę, by można było go postawić.

baranek wielkanocny z ciasta babkowego
fot. Adobe Stock

Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • rodzynki,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do ciasta dodaj pozostałe składniki: cukier, masło, sól i mąkę.
  3. Zagnieć ciasto, wyrabiając je ręką. Ciasto przykryj i odstaw na 30 - 40 minut.
  4. Ponownie zagnieć ciasto wyrabiając je przez minutę. 
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  6. Z ciasta odrywaj porcje i układaj na papierze tak, jak na poniższym zdjęciu. Większy kawałek ciasta przeznacz na głowę baranka.
  7. W miejsce oczu lekko wciśnij rodzynki, umieść je także na dole nóg.
  8. Baranka z ciasta przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  9. Jajko rozkłóć i posmaruj nim baranka.
  10. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  11. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem (poza głową i nogami).

baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego
fot. Adobe Stock

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych:
Serniki na Wielkanoc - przepisy na smaczne ciasta świąteczne
Pasztet wielkanocny - 23 przepisy na świąteczny przysmak
Sos chrzanowy wielkanocny - przepisy na sosy do jajek i do mięs

Redakcja poleca

REKLAMA