Baranek z masła pięknie wygląda na wielkanocnym stole, dlatego warto przygotować go na wielkanocne śniadanie. Możesz go zrobić z gotowego masła (pamiętaj, że powinno to być prawdziwe masło, nie miks tłuszczowy do smarowania) lub wykorzystać domowe masło, które zrobiłaś samodzielnie.
Jak zrobić baranka z masła?
Potrzebna będzie ci forma na baranka z masła. Przed świętami kupisz ją w sklepie lub na bazarku albo jarmarku świątecznym, jeśli taki odbywa się w twojej okolicy.
Do przygotowania baranka potrzeba także 1 lub 2 kostek masła (w zależności od wielkości formy) oraz 2 ziaren pieprzu do zrobienia oczu.
Zobacz jak zrobić baranka z masła krok po kroku:
- Drewnianą formę w kształcie baranka włóż do wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody i zostaw na kilka godzin.
- Formę wyjmij z wody, otrzep i wetrzyj sól w zagłębienia.
- Zimne, ale plastyczne masło nałóż na obie połówki formy tak, by było go nieco więcej (nadmiar masła wyjdzie dołem).
- Złącz obie połówki formy i wstaw do lodówki.
- Kolejnego dnia ostrożnie otwórz formę. Wyjmij baranka na talerz i zrób mu oczy z ziaren pieprzu.
Baranka z masła możesz zrobić jeszcze szybciej, bez namaczania formy. Przyda ci się cienka folia spożywcza:
- Formę na baranka wyłóż folią (obie połówki).
- Do obu części nałóż masło, dokładnie wsmarowując je nożem. Staraj się robić to dokładnie, aby masło wypełniło wszystkie zagłębienia.
- Obie połówki z masłem dociśnij do siebie i wstaw formę do lodówki.
- Po schłodzeniu formę delikatnie otwórz i zdejmij folię z baranka.
fot. Adobe Stock
Jak zrobić baranka z masła bez formy?
Jeśli do Wielkanocy zostało mało czasu, a ty nie masz formy, możesz spróbować ulepić baranka z masła ręcznie. Będzie to nieco trudniejsze zadanie, ale nie jest niemożliwe.
Przygotuj:
- kostkę masła,
- 2 ziarna pieprzu,
- nóż,
- szklankę z wodą,
- szprycę,
- tarkę do ziemniaków.
Masło powinno być zimne.
- Kostkę masła ułóż na desce na dłuższym, wąskim boku.
- Za pomocą noża maczanego w wodzie odcinaj poszczególne części masła tak, by uzyskać głowę i szyję baranka.
- Odcięte części masła przeciśnij przez praskę do ziemniaków (w ten sposób uzyskasz imitację skręconej wełny).
- Kawałeczki masła przyklej z obu stron tułowia.
- Niewielką porcję masła przełóż do szprycy i wyciśnij 2 koła. Przylep je po obu stronach głowy (to będą rogi baranka).
- Z pieprzu zrób oczy. Baranek z masła gotowy.
Zobacz przepisy na Wielkanoc:
Sos chrzanowy wielkanocny do jajek i do mięs
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc
Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku?