Baranek z masła fot. Adobe Stock

Baranek z masła - jak zrobić baranka z masła na Wielkanoc?

Aby zrobić baranka z masła, będziesz potrzebować drewnianej formy. By masło bez trudu odeszło od formy, wyłóż ją cienką folią spożywczą lub namocz i natrzyj solą.
/ 04.03.2021 09:14
Baranek z masła fot. Adobe Stock

Baranek z masła pięknie wygląda na wielkanocnym stole, dlatego warto przygotować go na wielkanocne śniadanie. Możesz go zrobić z gotowego masła (pamiętaj, że powinno to być prawdziwe masło, nie miks tłuszczowy do smarowania) lub wykorzystać domowe masło, które zrobiłaś samodzielnie.

Jak zrobić baranka z masła?

Potrzebna będzie ci forma na baranka z masła. Przed świętami kupisz ją w sklepie lub na bazarku albo jarmarku świątecznym, jeśli taki odbywa się w twojej okolicy. 

Do przygotowania baranka potrzeba także 1 lub 2 kostek masła (w zależności od wielkości formy) oraz 2 ziaren pieprzu do zrobienia oczu.

Zobacz jak zrobić baranka z masła krok po kroku:

  1. Drewnianą formę w kształcie baranka włóż do wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody i zostaw na kilka godzin.
  2. Formę wyjmij z wody, otrzep i wetrzyj sól w zagłębienia.
  3. Zimne, ale plastyczne masło nałóż na obie połówki formy tak, by było go nieco więcej (nadmiar masła wyjdzie dołem).
  4. Złącz obie połówki formy i wstaw do lodówki.
  5. Kolejnego dnia ostrożnie otwórz formę. Wyjmij baranka na talerz i zrób mu oczy z ziaren pieprzu.

Baranka z masła możesz zrobić jeszcze szybciej, bez namaczania formy. Przyda ci się cienka folia spożywcza:

  1. Formę na baranka wyłóż folią (obie połówki).
  2. Do obu części nałóż masło, dokładnie wsmarowując je nożem. Staraj się robić to dokładnie, aby masło wypełniło wszystkie zagłębienia.
  3. Obie połówki z masłem dociśnij do siebie i wstaw formę do lodówki.
  4. Po schłodzeniu formę delikatnie otwórz i zdejmij folię z baranka.

jak zrobić baranka z masła
fot. Adobe Stock

Jak zrobić baranka z masła bez formy?

Jeśli do Wielkanocy zostało mało czasu, a ty nie masz formy, możesz spróbować ulepić baranka z masła ręcznie. Będzie to nieco trudniejsze zadanie, ale nie jest niemożliwe.

Przygotuj:

  • kostkę masła,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • nóż,
  • szklankę z wodą,
  • szprycę,
  • tarkę do ziemniaków.

Masło powinno być zimne.

  1. Kostkę masła ułóż na desce na dłuższym, wąskim boku.
  2. Za pomocą noża maczanego w wodzie odcinaj poszczególne części masła tak, by uzyskać głowę i szyję baranka.
  3. Odcięte części masła przeciśnij przez praskę do ziemniaków (w ten sposób uzyskasz imitację skręconej wełny).
  4. Kawałeczki masła przyklej z obu stron tułowia.
  5. Niewielką porcję masła przełóż do szprycy i wyciśnij 2 koła. Przylep je po obu stronach głowy (to będą rogi baranka).
  6. Z pieprzu zrób oczy. Baranek z masła gotowy.

Zobacz przepisy na Wielkanoc:
Sos chrzanowy wielkanocny do jajek i do mięs
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc
Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku?