Reklama

Ciasteczka z żurawiną

Fot. Cranberry Marketing Committee.

Reklama

Orzechy włoskie

Chyba najczęściej używane w cukiernictwie orzechy nadają się idealnie do dekorowania ciast i ciasteczek. Dodając je do wypieków można doskonale wykorzystać ich właściwości. Orzechy włoskie zawierają bardzo dużo tłuszczów, ale nie tuczą. Zamiast tego pomagają w transporcie substancji odżywczych i redukują poziom cukru we krwi, co jest bardzo pożądane przy suto zastawionym słodkościami stole.

Polecamy: Waniliowe ciasteczka nadziewane

Ciasteczka z żurawiną

Składniki do przygotowania na ok. 25 sztuk:

Na ciasto:

  • 250 g płynnego miodu
  • 125 g cukru
  • 100 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
  • 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka węglanu potasu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 300 g mąki

Ponadto:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 30 g suszonych cranberries

Zobacz także: Przepis na muffinki z bakaliami

Przygotowanie:

  1. Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.
  2. Cranberries i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać. Węglan potasu rozpuścić w wodzie. Wymieszać przyprawę do pierników i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy i rozpuszczony węglan potasu. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.
  3. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
  4. Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać cranberries i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas chłodzenia

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 137 kcal, 572 kJ

Białko: 1,5 g

Tłuszcz: 1,4 g

Węglowodany: 29 g

Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj

Reklama

Zobacz także: Przepis na ciasteczka z żurawiną.

Reklama
Reklama
Reklama