Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Masa:

Reklama
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • szczypta goździków

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki maku
  • cynamon
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę biszkoptową z jabłkami!

  1. Oczyszczone i pokrojone jabłka podduś z cukrem i odrobiną wody, aż się rozgotują (masa powinna zgęstnieć).
  2. Dodaj szczyptę mielonych goździków.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem.
  4. Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę przesianą z proszkiem i mak.
  5. Delikatnie wymieszaj.
  6. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wyłóż na nią ciasto, pozostawiając wokół 2 cm przestrzeni.
  8. Wyrównaj powierzchnię.
  9. Piecz 10-12 min w 180°C.
  10. Wyjmij na ściereczkę wysypaną miałkim cukrem, zwiń w roladę, odstaw.
  11. Wystudzone ciasto odwiń, posmaruj musem, posyp cynamonem, zwiń.
  12. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Reklama

Zobacz inne przepisy na desery:

Śliwka w czekoladzie - przepis
Piernik - przepis Ani Starmach
Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama